Clicky

zondag 16 juni 2024 - 06:58 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVN-hof besluit vrijdag over maatregelen om Rafah-offensief Israël

VN-hof besluit vrijdag over maatregelen om Rafah-offensief Israël

DEN HAAG – Het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag besluit vrijdag of het Israël aanvullende maatregelen oplegt vanwege het offensief in Rafah.

Zuid-Afrika heeft het VN-hof verzocht om actie te ondernemen, omdat er een genocide zou dreigen in de Gazastrook.

Volgens Zuid-Afrika schendt Israël het genocideverdrag bij de oorlog in Gaza. Het ICJ oordeelde in januari al dat Israël er alles aan moet doen om genocide op de Palestijnse bevolking te voorkomen, maar volgens Zuid-Afrika is de situatie nu veranderd doordat Israël Rafah is binnengevallen. In die stad zitten veel Palestijnse burgers, die juist gevlucht waren voor de oorlog in andere delen van de Gazastrook.

Israël ontkent dat er sprake is van een genocide en noemt de klacht van Zuid-Afrika “totaal losgezongen van de feiten en omstandigheden”. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zitten er veel strijders van Hamas in Rafah en is het dus nodig om Rafah binnen te vallen. Hij heeft opgeroepen tot een gedeeltelijke evacuatie van de stad. Volgens humanitaire organisaties zijn er nauwelijks gebieden waar ze naartoe kunnen als ze Rafah moeten verlaten.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

DEN HAAG - Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en...