Clicky

zondag 16 juni 2024 - 04:52 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsChina stuurt 'serieuze waarschuwing' met oefeningen bij Taiwan

China stuurt ‘serieuze waarschuwing’ met oefeningen bij Taiwan

BEIJING – China stuurt met zijn militaire oefeningen bij Taiwan een “serieuze waarschuwing”, zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. Degenen die een onafhankelijk Taiwan steunen, zullen volgens hem achterblijven met “gebroken hoofden en stromend bloed”.

De Chinese strijdkrachten zijn donderdag met tweedaagse oefeningen begonnen als reactie op “separatistische handelingen” van Taipei. De oefeningen vinden volgens Chinese staatsmedia plaats in de Straat van Taiwan, rondom Taiwan en in de omgeving van door Taiwan gecontroleerde eilanden dicht bij het Chinese vasteland.

De militaire oefeningen komen drie dagen na de inauguratie van de nieuwe president van Taiwan, Lai Ching-te. Hij wordt door Beijing gezien als een separatist. Lai heeft herhaaldelijk gezegd dat alleen Taiwanezen over hun toekomst kunnen beslissen en hij is het er niet mee eens dat het eiland onderdeel is van China. Beijing ziet het democratische bestuurde Taiwan als een afvallige provincie.

Mobilisatie

Taiwan heeft in reactie op de oefeningen zijn strijdkrachten gemobiliseerd. Lai heeft tijdens een bezoek aan een militaire basis gezegd dat Taiwan zich blijft bezighouden met het “beschermen van de waarden van vrijheid en democratie, en het waarborgen van de vrede en stabiliteit in de regio”, ondanks dreigingen vanuit China. Dat land maakt er geen geheim van Taiwan op een dag te willen inlijven.

De spanningen tussen Beijing en Taipei zijn de laatste jaren flink opgelopen. De Chinese strijdkrachten hebben meermaals rondom Taiwan grootschalige oefeningen gehouden. Lai riep China maandag tijdens zijn inauguratietoespraak op te stoppen met “militaire en politieke intimidatie”. Ook had hij het in zijn speech over een “glorieuze” periode voor de Taiwanese democratie.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Luchthavens kunnen volgens minister zonder natuurvergunning

DEN HAAG - Eindhoven Airport en Rotterdam The Hague Airport hebben toch geen natuurvergunning nodig, volgens demissionair minister Christianne van der Wal (Natuur en...