Clicky

donderdag 13 juni 2024 - 02:33 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVerenigd Koninkrijk houdt 4 juli parlementsverkiezingen

Verenigd Koninkrijk houdt 4 juli parlementsverkiezingen

LONDEN – Het Verenigd Koninkrijk houdt op donderdag 4 juli parlementsverkiezingen. Dat maakte de Britse premier Rishi Sunak bekend buiten zijn ambtswoning in Downing Street in Londen.

Het houden van verkiezingen wordt gezien als een politieke gok voor Sunak. Zijn Conservatieve Partij is al veertien jaar aan de macht, maar inmiddels gaat de linkse oppositiepartij Labour ruim op kop in de peilingen.

De volgende landelijke verkiezingen hadden uiterlijk begin 2025 gehouden moeten worden. Het parlement wordt nu ontbonden op 30 mei om de weg vrij te maken voor een stembusgang in de zomer.

Economische stabiliteit

De premier zei dat hij was aangetreden om in onzekere tijden voor economische stabiliteit te zorgen. Hij stelde dat het nu tijd is om de volgende stap te zetten. “Dit is het moment voor Groot-Brittannië om de toekomst te kiezen.”

Sunak betoogde dat belangrijke successen zijn geboekt op economisch gebied. Hij zei dat de economie snel groeit en dat de inflatie is genormaliseerd.

Makkelijke uitweg

De premier opende ook de aanval op Labour. Hij zei dat onduidelijk is waar die oppositiepartij voor staat en voorspelde dat het land met een Labourregering een onzekere toekomst tegemoet zal gaan. Sunak omschreef Labourleider Keir Starmer als een onbetrouwbare figuur. “Hij heeft keer op keer laten zien dat hij altijd de makkelijke uitweg kiest en alles doet om aan de macht te komen”.

Starmer reageerde met een eigen toespraak en beloofde dat juist Labour voor stabiliteit zal zorgen. Hij waarschuwde dat “niets zal veranderen” als de conservatieven opnieuw de verkiezingen winnen. “Het is tijd voor verandering”, zei de oppositieleider.

Uitgelekt

De verkiezingsdatum was voorafgaand aan de aankondiging al uitgelekt via Britse media. Dat leidde tot veel speculatie over waarom Sunak ervoor kiest om al in de zomer verkiezingen te houden. Dat heeft mogelijk deels te maken met positief nieuws over de economie.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Fietser komt om bij oversteken spoorwegovergang Roermond

ROERMOND - Een fietser is woensdagmiddag overleden door een aanrijding met een trein in Roermond. Het ongeval gebeurde rond 16.30 uur bij een bewaakte spoorwegovergang...