Clicky

donderdag 13 juni 2024 - 01:59 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartHavenbedrijf Rotterdam gaat met onderwaterankers kades verdiepen

Havenbedrijf Rotterdam gaat met onderwaterankers kades verdiepen

ROTTERDAM – Vandaag, dinsdag 21 mei, tekende Havenbedrijf Rotterdam een raamovereenkomst met High5Solutions, Smet Group en Hakkers B.V voor het installeren van onderwaterankers bij verdiepings- en versterkingsprojecten in de Rotterdamse haven.

Een proef van het Havenbedrijf in de ‘proeftuin’ Seinehaven heeft uitgewezen dat dit een effectieve manier is om een bestaande kade te verdiepen of te versterken. Dat is een belangrijke ontwikkeling omdat het installeren van onderwaterankers goedkoper en duurzamer is dan nieuwbouw en bovendien korter duurt en minder impact heeft op de bedrijfsvoering.

Het installeren van onderwaterankers past in de visie van Havenbedrijf Rotterdam om de bedrijfsvoering te verduurzamen, want het alternatief was de kademuur slopen en opnieuw bouwen. Met het oog op havenontwikkeling is dit belangrijk. Schepen worden steeds groter en kranen zwaarder. De Rotterdamse haven wil in 2050 klimaatneutraal zijn en tegelijkertijd vitaal en concurrerend blijven. Het Havenbedrijf geeft daarbij het voorbeeld. Zo lopen er ook proeven met het op stroom zetten van baggerslib en gebruikt het Havenbedrijf kunststof in havenmeubilair als remmingswerk, steigers en pontons. Daarnaast bereidt het Havenbedrijf de inkoop voor van nieuwe patrouillevaartuigen die emissieloos moeten kunnen varen

Innovatie

High5Solutions, Smet Group en Hakkers B.V. hebben het afgelopen jaar succesvol onderwaterankers getest op een openbare kademuur in de Seinehaven te Rotterdam Botlek. Ze zijn in staat om onder water – op grote diepte – ankers aan te brengen in kademuren, zodat deze op de juiste plek versterkt kunnen worden om zo de bodem te verlagen en/of de belasting op de kade te vergroten. Het onderwater aanbrengen van ankers is een innovatie ten opzichte van het traditioneel verankeren boven de waterlijn: de machines moeten waterdicht zijn en op afstand vanachter een beeldscherm worden bestuurd.

Bij verdiepingsprojecten waarbij onderwaterankers nodig zijn, zal het Havenbedrijf het werk aan een van de drie partijen gunnen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Fietser komt om bij oversteken spoorwegovergang Roermond

ROERMOND - Een fietser is woensdagmiddag overleden door een aanrijding met een trein in Roermond. Het ongeval gebeurde rond 16.30 uur bij een bewaakte spoorwegovergang...