Clicky

vrijdag 21 juni 2024 - 14:28 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartAandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

Aandeelhouders Boeing akkoord met megabeloning vertrekkend topman

ARLINGTON – De aandeelhouders van de geplaagde Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing hebben ingestemd met een beloningspakket van circa 33 miljoen dollar (ruim 30 miljoen euro) voor topman David Calhoun. Daardoor strijkt de vertrekkende Boeing-baas 45 procent meer op dan een jaar terug. Het gaat om de hoogste jaarbeloning ooit voor een Boeing-topman.

Op de aandeelhoudersvergadering van vrijdag was er ook voldoende steun voor een herbenoeming van Calhoun. Maar de topman kondigde in maart al aan dat hij niet lang meer blijft zitten. Hij zal eind dit jaar aftreden. Ook van enkele andere Boeing-bestuurders werd toen het vertrek aangekondigd.

Boeing ligt al enige tijd onder vuur door een reeks veiligheidsproblemen, die bij regelgevers, consumenten en investeerders zorgen oproepen. Dat begon in januari toen tijdens een vlucht van Alaska Airlines een deurpaneel van een Boeing 737 MAX 9 los kwam.

Prestatietoeslag

De enorme toename van Calhouns jaarbeloning komt vooral door een aandelenpakket dat hem eerder was toegezegd. Boeing liet weten dat Calhoun na het Alaska Airlines-incident wel heeft afgezien van een prestatietoeslag van bijna 3 miljoen dollar.

Eerder hadden enkele financiële adviespartijen de investeerders van Boeing nog opgeroepen om tegen de voorstellen over Calhouns beloning en aanblijven te stemmen. Maar er waren uiteindelijk niet voldoende aandeelhouders die daar gehoor aan gaven.

De Boeing-investeerders hebben vrijdag tevens enkele door andere aandeelhouders ingediende voorstellen verworpen. In een daarvan werd het bedrijf gevraagd rapporten uit te brengen over de manier waarop zijn lobbyactiviteiten in overeenstemming waren met toezeggingen om de CO2-uitstoot te verminderen. Dat plan kon niet rekenen op voldoende steun. Een ander voorstel dat het niet haalde was het verzoek om met een bedrijfsrapport te komen over de loonkloof tussen mannen en vrouwen en minderheden.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tien nieuwe Scania’s voor Nillezen

OEFFELT – Internationaal Transportbedrijf Nillezen B.V. uit Oeffelt heeft een order van tien Scania 460R A4x2 trekkers met 13-liter Super motor geplaatst. Het familiebedrijf...
×