Clicky

dinsdag 21 mei 2024 - 07:00 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsGemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

Gemengde reacties op afschaffen salderingsregeling

UTRECHT – Formerende partijen in Den Haag hebben een ommezwaai gemaakt als het gaat om de salderingsregeling, een voor particuliere zonnepaneelbezitters erg gunstige manier om hun investering terug te verdienen.

In het hoofdlijnenakkoord staat dat die regeling per 2027 verdwijnt, terwijl coalitiepartijen PVV en BBB enkele maanden geleden nog tegen een geleidelijke afbouw vanaf 2025 stemden. De reacties van brancheverenigingen zijn gemengd.

Techniek Nederland, belangenbehartiger van installateurs, is “ontstemd” over de afschaffing van de salderingsregeling in 2027. Die haalt het herstel van de zonnestroombranche volgens voorzitter Doekle Terpstra onderuit. Hij hekelt ook het feit dat de regeling niet geleidelijk wordt afgebouwd. In het in februari door de Eerste Kamer weggestemde voorstel ging het nog wel om een stapsgewijze afschaffing.

De koepelorganisatie voor energiebedrijven Energie-Nederland is juist opgetogen. Door de salderingsregeling worden zij juist op kosten gejaagd. Consumenten met zonnepanelen mogen namelijk hun op zonnige dagen teveel opgewekte stroom, die ze terugleveren aan het stroomnet, wegstrepen tegen het verbruik op andere dagen. Energieleveranciers ‘betalen’ zo met dure stroom als de vraag groot is, terwijl ze zonnestroom krijgen op momenten van een groot aanbod en lage of zelfs negatieve prijzen.

“Het besluit om de salderingsregeling in een keer af te schaffen, wordt breed gesteund. Een concrete datum in de nabije toekomst biedt zekerheid voor consumenten met zonnepanelen en ook voor degenen die ze nog willen aanschaffen”, meldt Energie-Nederland. Energieleveranciers kunnen zo ook de extra kosten die ze bij zonnepaneelbezitters rekenen weer afschaffen, voorspelt de brancheclub.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vliegtuig moet omkeren voor voorzorgslanding op Schiphol

SCHIPHOL -Een vliegtuig van KLM dat was opgestegen vanaf Schiphol moest maandagavond omkeren en op datzelfde vliegveld landen. De voorzorgslanding van de vlucht naar Glasgow...