Clicky

zondag 19 mei 2024 - 14:02 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsGroenLinks-PvdA-leider Timmermans: verbijsterd over Omtzigt

GroenLinks-PvdA-leider Timmermans: verbijsterd over Omtzigt

DEN HAAG – Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is “echt verbijsterd” dat Pieter Omtzigt van NSC is meegegaan in het akkoord met PVV, VVD en BBB, zei hij donderdag. Dat akkoord is naar zijn mening “rampzalig voor Nederland”.

Volgens Timmermans betekent het akkoord “dat ze de solidariteit in Nederland, die toch al heel kwetsbaar is, verder ondermijnen. Door te bezuinigen op zorg, onderwijs en door de WW-duur te verkorten.”

“En door niet het minimumloon te verhogen, wat ze wel hebben beloofd. Door heel diep te gaan snijden in de overheid, die we nu juist heel erg nodig hebben.”

‘Zwarte dag’

Als Timmermans kijkt naar de asielparagrafen, vindt hij die “op drijfzand gebouwd. Je kan niet zomaar zeggen; we houden ons niet aan de wet of leggen de wet op onze manier uit. Als je respect hebt voor instellingen dan leg je deze problemen niet op tafel bij rechters. Dat is niet de rol van rechters in de democratische rechtsstaat. En ik ben echt verbijsterd dat Omtzigt hierin meegaat.”

Tegen NPO Radio 1 zei Timmermans het Omtzigt kwalijk te nemen dat “hij zich door Wilders heeft laten inpakken” en Dilan Yeşilgöz (VVD) “dat ze niet serieus naar alternatieven voor Wilders” heeft gezocht. “Zij hebben radicaal-rechts in het centrum van de macht gezet. Nederland zal het weten”, aldus Timmermans, die sprak van een “hele, hele zwarte dag”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer...