Clicky

zondag 19 mei 2024 - 18:21 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsUvA-betogers zijn volgens advocaat onrechtmatig opgepakt

UvA-betogers zijn volgens advocaat onrechtmatig opgepakt

AMSTERDAM – De zeker 125 pro-Palestijnse betogers die zijn aangehouden in het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam hadden niet opgepakt mogen worden. Dat meldt advocaat Willem Jebbink, die veel van de gearresteerden bijstaat.

De driehoek van Amsterdam (politie, OM en stadsbestuur) besloot in de nacht van maandag op dinsdag om het terrein te ontruimen om erfvredebreuk. Maar de betogers zijn volgens Jebbink “onrechtmatig” gearresteerd.

“Erfvredebreuk is het tegen de zin van de rechthebbende verblijven op andermans terrein. Dat is strafbaar, maar niet als het gaat om percelen bij gebouwen ‘voor de openbare dienst bestemd’, zoals universiteiten”, aldus de advocaat.

“Burgemeester Halsema heeft de pro-Gazademonstranten hard laten vallen”, vervolgt hij. Volgens hem had Halsema de betogers moeten beschermen omdat zij vreedzaam demonstreerden. “Daartoe is zij verplicht vanuit het internationale recht. Maar ook onze Wet openbare manifestaties is hier van toepassing. Het gaat om een voor het publiek vrij toegankelijk terrein bij een universiteit”, zegt de advocaat.

Jebbink heeft de officier van justitie in een brief verzocht om de betogers onmiddellijk vrij te laten. De politie liet eerder weten dat een paar van hen al zijn vrijgelaten nadat zij waren geïdentificeerd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk...