Clicky

zondag 19 mei 2024 - 14:06 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsEU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

EU waarschuwt China dat zij economie zal beschermen

PARIJS – China moet bedacht zijn op stevige maatregelen van de Europese Unie als die nodig zijn om haar economie en veiligheid te beschermen, waarschuwt de Europese Commissie. Voorzitter Ursula von der Leyen sprak dat uit in een “open en eerlijk” gesprek met de Chinese president Xi Jinping, die op bezoek is in Europa.

Xi en Von der Leyen spraken elkaar in Parijs, waar de Chinese president op bezoek is bij zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron. Het is het eerste bezoek van Xi aan Europa in vijf jaar. In die tijd is de verstandhouding tussen China en Europa rap verslechterd. De beide economische grootmachten zijn nauw verstrengeld, maar ruziën bijvoorbeeld over de omgang met elkaars bedrijfsleven.

Von der Leyen hield Xi voor dat “Europa niet zal terugdeinzen voor het nemen van moeilijke beslissingen die noodzakelijk zijn om onze economie en veiligheid te beschermen”. De voorzitter van het dagelijks bestuur van de EU wees onder meer op elektrische auto’s en staal uit China die dankzij overheidssubsidie de Europese markt “overspoelen”.

De EU zwoer altijd bij vrijhandel, maar heeft de afgelopen jaren wapens ontwikkeld om terug te slaan als handelspartners niet eerlijk te werk gaan. Sommige daarvan zet ze inmiddels in tegen China.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Gelderland, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen vanaf 14.00 uur zeer...