Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 05:33 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMan roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust

Man roept op tot vertrek Netanyahu tijdens herdenking Holocaust

JERUZALEM – Een man heeft in Israël een herdenkingsceremonie voor de slachtoffers van de Holocaust verstoord door op te roepen tot het vertrek van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, melden media in het land. De krant Haaretz schrijft dat de premier toen op het punt stond een krans te leggen.

“Hoeveel signalen zijn er nodig voordat een premier naar huis gaat?”, zou de man onder meer hebben geroepen. De ceremonie met Israëlische topfunctionarissen vond plaats in het herdenkingscentrum Yad Vashem in Jeruzalem. Kort daarvoor hield Israël twee minuten stilte voor de 6 miljoen Joodse slachtoffers van de Holocaust.

De herdenking van dit jaar wordt overschaduwd door de oorlog in de Gazastrook. Netanyahu zei in aanloop naar de herdenkingsdag dat Israël zichzelf moet beschermen als dat nodig is. “Tijdens de verschrikkelijke Holocaust stonden belangrijke leiders aan de zijlijn. De eerste les van de Holocaust is daarom: als wij onszelf niet verdedigen, zal niemand anders ons verdedigen”, verklaarde hij zondagavond.

President Isaac Herzog verwees tijdens de ceremonie naar 7 oktober, de dag waarop Hamas Israël aanviel. “Dit jaar werden we, beetje bij beetje, gebroken en zagen we taferelen die we nooit opnieuw dachten te zullen zien, als een vrije natie op eigen grond. De wonden van 7 oktober zijn nog steeds gapend in onze harten. We rouwen en rouwen, en we kunnen niet zwijgen zolang onze broeders en zusters gijzelaars zijn in de handen van Hamasmoordenaars”, citeert Times of Israel uit Herzogs toespraak.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Ynte Wiersma Oudehaske

Help jij mee morgen Ynte’s laatste wens te vervullen?

OUDEHASKE - De 18-jarige Ynte en zijn broer Sierd hebben beiden een stofwisselingsziekte. Met Ynte gaat het inmiddels zo slecht dat hij niet lang...