Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 06:24 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsLeger Israël roept burgers op tot vertrek uit oosten van Rafah

Leger Israël roept burgers op tot vertrek uit oosten van Rafah

RAFAH – De Israëlische strijdkrachten (IDF) zeggen burgers in het oosten van Rafah “aan te moedigen” naar een nabijgelegen “humanitair gebied” te vertrekken. De stap komt mogelijk voorafgaand aan een grootschalig grondoffensief in de zuidelijke stad in de Gazastrook.

De Palestijnen worden opgeroepen in de noordelijke richting te reizen, naar Khan Younis en Al Mawasi. Israëlische media melden dat het leger flyers dropt, sms’jes verstuurt en belt met Palestijnen om instructies te geven. De strijdkrachten benadrukken dat ze Hamas zullen blijven “achtervolgen” totdat alle gijzelaars zijn vrijgelaten.

Een legerwoordvoerder meldt dat is begonnen met “het tijdelijk evacueren van inwoners in het oostelijke deel van Rafah” en dat het om “een operatie van beperkte omvang” gaat. De oproep zou zijn gericht aan ongeveer 100.000 Palestijnen en komt op een moment waarop de onderhandelingen over een staakt-het-vuren lijken te zijn vastgelopen.

1,4 miljoen burgers

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaart al maanden dat burgers uit Rafah moeten worden gehaald, voorafgaand aan een aanval op de stad. Zijn plan is om in Rafah Hamas uit te schakelen. Dit is zeer controversieel omdat 1,4 miljoen burgers in de stad verblijven. De meeste mensen zijn de afgelopen maanden gevlucht voor Israëlische luchtaanvallen. Zij werden eerder door Israël opgeroepen naar het zuiden te gaan.

Rafah is de laatste maanden geregeld het doelwit van luchtaanvallen. Van zondag op maandag vonden in de nacht ook meerdere Israëlische aanvallen plaats op huizen in Rafah. Daarbij zijn volgens nieuwszender Al Jazeera zeker 22 doden gevallen. Hamas heeft zondag drie Israëlische militairen gedood met een raketaanval op de grensovergang Kerem Shalom.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Ynte Wiersma Oudehaske

Help jij mee morgen Ynte’s laatste wens te vervullen?

OUDEHASKE - De 18-jarige Ynte en zijn broer Sierd hebben beiden een stofwisselingsziekte. Met Ynte gaat het inmiddels zo slecht dat hij niet lang...