Clicky

maandag 27 mei 2024 - 22:04 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsGemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

Gemengde reacties uit vastgoedsector op huurwet De Jonge

DEN HAAG – Partijen uit de vastgoedsector hebben wisselend gereageerd op de Wet betaalbare huur van minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting), waar een meerderheid in de Tweede Kamer zich achter schaart. Bij particuliere verhuurders klinkt harde kritiek. Institutionele vastgoedbeleggers en projectontwikkelaars prijzen juist de duidelijkheid die ze nu hebben.

Door de nieuwe wet worden de huurprijzen van meer woningen gereguleerd, waardoor ook huren in het middensegment beperkt zijn.

Vastgoed Belang, de organisatie van particuliere verhuurders, spreekt van een wet vol juridische valkuilen. Verwijzend naar een kritisch oordeel van de Raad van State stelt de organisatie dat de wet het doel van meer betaalbare huurwoningen waarschijnlijk niet waarmaakt, terwijl de belangen van verhuurders wel worden geschaad. De structurele oorzaken achter extreem hoge huren, namelijk een schaars huuraanbod, neemt de nieuwe wet volgens Vastgoed Belang namelijk niet weg.

De Raad van State waarschuwde eerder ook dat het onduidelijk is of woningzoekers wel geholpen zijn met de nieuwe huurwet.

“Het negeren van overweldigende kritiek en juridische bezwaren bij dit wetsvoorstel vormt niet alleen een enorm risico voor de vele huidige en toekomstige woningzoekenden die de wrange vruchten zullen plukken van sterk toenemende schaarste, maar baant ook het pad voor gerechtelijke stappen die de belastingbetaler duur kunnen komen te staan”, zegt Kavish Partiman van Vastgoed Belang. Hij vestigt zijn hoop nu op de Eerste Kamer, die het wetsvoorstel nog moet beoordelen.

Belangenorganisatie IVBN (institutionele beleggers) en NEPROM (projectontwikkelaars) zeggen vooral blij te zijn dat er niet nog op het laatste moment forse wijzigingen aan De Jonges wetsvoorstel waren. Ook prijzen ze de opslag van 10 procent op de maximale huren die je mag vragen voor bepaalde nieuwbouwwoningen.

Volgens NEPROM-directeur Fahid Minhas wil een deel van de Tweede Kamer ook iets doen aan de in zijn ogen hoge overdrachtsbelasting voor vastgoedbeleggers, wat hij toejuicht. “Wij gaan nu met volle energie aan de slag om voldoende middenhuurwoningen te realiseren onder deze wet. Op veel plekken wordt het zonder structurele middelen wel een grote uitdaging om dat voor elkaar te krijgen.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS