Clicky

maandag 27 mei 2024 - 11:59 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBritse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

Britse Rwanda-wet baart mensenrechtenman Raad van Europa zorgen

STRAATSBURG -De mensenrechtenman van de Raad van Europa, die over de rechtsstaat in Europa waakt, maakt zich “ernstige zorgen” over de Britse plannen om asielzoekers naar Rwanda over te brengen. De Britse regering moet de maandag goedgekeurde Rwanda-wet niet uitvoeren, vindt mensenrechtencommissaris Michael O’Flaherty.

De omstreden wet moet voorkomen dat asielzoekers in smokkelbootjes de gevaarlijke oversteek van het vasteland naar het Verenigd Koninkrijk maken. Maar critici waarschuwen al jaren dat uitzetting naar een land als Rwanda op gespannen voet zou staan met de mensenrechten. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, het hof van de Raad van Europa, hield uitzettingen al eens tegen omdat de asielzoekers eerst verhaal moesten kunnen halen bij de Britse rechter.

“De Britse regering moet afzien van het verwijderen van mensen onder het Rwanda-beleid en de inbreuk die de wet maakt op de onafhankelijke rechtspraak terugdraaien”, zegt O’Flaherty. Het mensenrechtenhof, wiens uitspraken bindend zijn voor lidstaten als het Verenigd Koninkrijk, heeft nog geen oordeel geveld over de wet.

De Britse premier Rishi Sunak heeft meermaals gezegd dat zijn land desnoods uit de Raad van Europa stapt als het mensenrechtenhof de Rwanda-plannen zou willen tegenhouden.

Twee belangrijke organisaties van de Verenigde Naties hebben ook kritiek op de wet. Mensenrechtenchef Volker Türk en de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen Filippo Grandi hebben de Britse regering opgeroepen de wet te “heroverwegen”. Het VK moet verantwoordelijkheid nemen voor de vluchtelingen en hun opvang, vinden zij.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS