Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 15:21 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuws'Asielhotel' Albergen mag van rechter doorgaan

‘Asielhotel’ Albergen mag van rechter doorgaan

ZWOLLE – De vergunning voor het komende asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in Albergen blijft in stand. De bestuursrechter in Zwolle wees donderdag bezwaren van omwonenden van de hand.

Inwoners van Albergen stapten naar de bestuursrechter in een poging de komst van het ‘asielhotel’ tegen te houden. In augustus 2022 gaf staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) het COA toestemming om een asielzoekerscentrum te openen in het voormalige hotel ‘t Elshuys in het Twentse Albergen. Daarmee passeerde het kabinet voor het eerst een gemeente die niet wil meewerken aan de komst van een azc. In later overleg met de gemeente Tubbergen is het aantal te huisvesten asielzoekers van driehonderd verlaagd naar 150.

Het COA mag verder met het voorbereiden van de komst van 150 asielzoekers, aldus de rechter.

Voorlopig oordeel

De rechter ziet geen onaanvaardbare aantasting van het woon- en leefklimaat van omwonenden, zoals de bewoners in hun bezwaar kenbaar maakten. Zo verwachten de omwonenden onder meer geluidsoverlast van het asielzoekerscentrum. In het hotel waren tachtig bezoekers toegestaan, in het azc komen 150 personen tijdelijk te wonen. Het type activiteiten in het gebouw verschilt echter weinig van dat van een hotel, aldus de rechter. Ook gevoelens van onveiligheid worden ingeperkt doordat een beheerder in het pand aanwezig is. Ook is het COA 24 uur per dag bereikbaar voor omwonenden. Wel benadrukt de rechtbank dat het hier een voorlopig oordeelt betreft. Een zogeheten bodemprocedure loopt nog.

De komst van het asielzoekerscentrum zorgt voor veel protest en onrust in het dorp. In januari werd het nog leegstaande pand beschoten met een luchtbuks. Eind maart werd nog een 48-jarige man uit Albergen aangehouden op verdenking van het bedreigen van de burgemeester van de gemeente Tubbergen. De bedreigingen hielden ook verband met de komst van de opvang.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...