Clicky

donderdag 23 mei 2024 - 07:34 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsWilders nog steeds ontevreden: formatieplan asiel niet florissant

Wilders nog steeds ontevreden: formatieplan asiel niet florissant

DEN HAAG -PVV-leider Geert Wilders “was gewoon echt boos” over de asielplannen die voorliggen op de formatietafel, en is nog steeds ontevreden. Hij is “vol hoop” dat er zaken gaan veranderen, “al ziet het er nu niet heel erg florissant uit”, zei de leider van de grootste partij na opnieuw een formatieoverleg.

Wilders liep maandag geërgerd weg uit een overleg. Hij had gevraagd het gesprek over asielplannen van het te formeren kabinet te schorsen. Dinsdag spraken PVV, VVD, NSC en BBB wel weer urenlang met elkaar. Onder meer over asiel, maar ook over landbouw. Over andere onderwerpen zijn “ook positieve geluiden te melden”, gaf de PVV-voorman aan.

“Ik was ontevreden en dat ben ik eigenlijk nog steeds over de resultaten als het gaat om asiel”, verklaarde Wilders zijn actie van maandag. “Maar we praten verder, dus ik hoop dat dat nog verandert.” Hij heeft het nog steeds over pittige gesprekken.

Op de vraag of Wilders inderdaad problemen heeft met de opstelling van NSC en VVD ten opzichte van internationale verdragen over vluchtelingen, zei hij: “Nou ja, de VVD is hier niet zozeer het grootste probleem, maar ik heb wel een probleem met wat er aan de tafel gebeurd is.” Hij wilde niet verklaren of hij hierover botst met NSC van Pieter Omtzigt.

“Daar vind ik even helemaal niets van”, reageerde Omtzigt zelf desgevraagd. Hij heeft niet het gevoel dat hij zou dwarsliggen. De NSC-voorman wil niet reageren op het voornemen van Wilders om nul concessies te doen als het om asielafspraken gaat. Wel noemt hij het “volstrekt evident” dat alle partijen op punten moeten inschikken. Omtzigt: “Maakt u zich geen enkele illusie, anders kom je helemaal nergens.”

Ook BBB-voorvrouw Caroline van der Plas wil niet zeggen of NSC nu op asiel en migratie dwarsligt. “Ik ga niet praten over wat NSC vindt. Dat heb ik hier nog nooit gedaan en dat ga ik nu ook niet doen.” Volgens haar was de sfeer dinsdag “zakelijk, scherp, maar wel goed”.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS