Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 06:45 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsTer Apel blijft te vol, kabinet trekt ruim miljard euro extra uit...

Ter Apel blijft te vol, kabinet trekt ruim miljard euro extra uit voor opvang

TER APEL – De bezetting in het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel schommelt de laatste dagen rond de 2200. In de nacht van vrijdag op zaterdag sliepen er 2204 mensen, in de nacht daarop waren het er 2206. Van zondag op maandag overnachtten er 2219 mensen in Ter Apel. Dat meldt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het is het COA de afgelopen weken niet gelukt om onder het maximumaantal van 2000 te blijven. Iedere keer dat er meer mensen in Ter Apel slapen, moet het COA een boete van 15.000 euro betalen aan de gemeente Westerwolde waar Ter Apel onder valt. De teller staat nu op zes ton.

Het kabinet maakte maandag bekend dat er dit jaar en volgend jaar in totaal ruim een miljard euro extra wordt gestoken in de opvang van asielzoekers. Het is de bedoeling dat hiermee nieuwe locaties voor (crisis)noodopvang worden geopend. Ook kan bestaande opvang met dit geld langer openblijven. Het COA zegt niet officieel te reageren op de voorjaarsnota en verwijst naar het ministerie van Justitie en Veiligheid, de opdrachtgever en toezichthouder van de asielopvangorganisatie.

Vorige week hebben ongeveer negenhonderd mensen asiel aangevraagd in Nederland. Dat is afgerond evenveel als in dezelfde week vorig jaar. Sinds afgelopen oktober lag de instroom onafgebroken hoger dan een jaar eerder.

De totale instroom is wel nog aanzienlijk hoger. Sinds het begin van dit jaar zijn ongeveer 14.400 asielaanvragen geregistreerd. In 2022 en 2023 stond de teller na vijftien weken op ruim 11.000 aanvragen. In 2019, het laatste jaar voor de coronapandemie, hadden rond deze tijd van het jaar ongeveer 9000 mensen asiel aangevraagd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Ynte Wiersma Oudehaske

Help jij mee morgen Ynte’s laatste wens te vervullen?

OUDEHASKE - De 18-jarige Ynte en zijn broer Sierd hebben beiden een stofwisselingsziekte. Met Ynte gaat het inmiddels zo slecht dat hij niet lang...