Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 15:52 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWegvervoerNa Iraanse aanval nog hogere benzine-, diesel en lng-prijzen verwacht

Na Iraanse aanval nog hogere benzine-, diesel en lng-prijzen verwacht

AMSTERDAM -De directe Iraanse aanval op Israël van dit weekend belooft de olieprijzen op te drijven, en daarmee de pijn voor automobilisten aan de pomp te vergroten. Energiemarkten zijn erg gevoelig voor spanningen in het Midden-Oosten, die de toevoer uit olierijke landen kunnen belemmeren.

Daarnaast kaapten Iraanse militairen zaterdag een schip in de voor energiemarkten belangrijke Straat van Hormuz, zegt energie-analist Hans van Cleef van adviesbedrijf Publieke Zaken.

“De verwachting is dat de prijzen omhoog schieten. De vrees was natuurlijk al dat de situatie verder zou escaleren, en dat is nu gebeurd”, zegt Van Cleef. De inname van het containerschip MSC Aries in de Straat van Hormuz door Iran is volgens hem ook een belangrijke gebeurtenis.

Via die smalle zeestraat vervoeren tankers niet alleen olie uit bijvoorbeeld Saudi-Arabië, maar ook vloeibaar gemaakt aardgas (lng) uit Qatar. Belemmeringen voor de doorvaart daar hebben daarom grote gevolgen voor de olie- en gasprijzen.

Militaire aanvallen in het Midden-Oosten werken het snelst door in de benzineprijzen, omdat die vrij snel worden aangepast aan nieuwe olieprijzen. Ook de gasprijzen dreigen op te lopen, maar dat doet vaak niet direct pijn doordat contracten voor de meeste huishoudens niet dagelijks worden aangepast. Als gas langer duur blijft, dreigt dit volgens Van Cleef ook elektriciteit duurder te maken.

Paul van Selms van benzineprijzenspecialist UnitedConsumers houdt er rekening mee dat een vat ruwe aardolie op de iets langere termijn duurder kan worden dan 100 dollar. Bij wereldwijde conflicten zijn op dit moment belangrijke olielanden betrokken, zoals naast Iran ook Rusland. Wat het precieze effect daarvan zal zijn op de benzineprijs is volgens hem moeilijk te zeggen. Dat hangt namelijk ook af van bijvoorbeeld de koers van de Amerikaanse dollar, waarmee internationale olietransacties worden afgerekend.

De adviesprijs voor een liter Euro95 is volgens UnitedConsumers nu bijna 2,28 euro. Dat is ruim 20 cent hoger dan aan het begin van dit jaar.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...