Clicky

vrijdag 24 mei 2024 - 05:30 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsD66 wil dat zonnepanelen kunnen 'meebewegen' met stroompieken

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

DEN HAAG – Installaties met zonnepanelen moeten als het aan D66 ligt zo worden afgesteld, dat ze bij stroompieken tijdelijk minder stroom kunnen doorgeven aan het net. Nu worden ze bij een te hoge netspanning in de wijk helemaal uitgeschakeld waardoor ze de eigenaar minder opleveren.

Het aantal woningen met zonnepanelen op het dak is de afgelopen jaren sterk toegenomen, mede dankzij stimulerende maatregelen van de overheid. Een gevolg daarvan is wel dat op zeer zonnige dagen het elektriciteitsnet overbelast kan raken door een te hoog aanbod.

Nu zijn de omvormers in zonnestroominstallaties nog zo afgesteld dat ze bij een te hoge netspanning zichzelf automatisch helemaal uitschakelen. Volgens netbeheerders waren er vorig jaar zo’n 200.000 installaties waarmee dat op heel zonnige dagen geregeld gebeurde. De eigenaren lopen dan al snel enkele tientjes per jaar mis, rekent D66 voor.

Omvormers

De partij wil dat het kabinet ervoor zorgt dat nieuwe installaties altijd flexibel worden ingesteld zodat ze bij stroompieken niet helemaal uitvallen. En dat mensen die al zonnepanelen hebben, geïnformeerd worden zodat ook zij de instellingen kunnen aanpassen. Met omvormers die na 2019 zijn gemaakt zou dat moeten kunnen.

“Als de zon schijnt, wil je juist dat je zonnepanelen zo veel mogelijk energie en dus geld opleveren”, zegt D66-Kamerlid Ilana Rooderkerk. “Als je de omvormer van het zonnepaneel slimmer instelt, is het beter voor het stroomnet en beter voor de portemonnee.”

D66 komt maandag met een voorstel. De Tweede Kamer debatteert dan over de nieuwe energiewet.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Ynte Wiersma Oudehaske

Help jij mee morgen Ynte’s laatste wens te vervullen?

OUDEHASKE - De 18-jarige Ynte en zijn broer Sierd hebben beiden een stofwisselingsziekte. Met Ynte gaat het inmiddels zo slecht dat hij niet lang...