Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 14:47 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsOM België start onderzoek Russische beïnvloeding EU-parlement

OM België start onderzoek Russische beïnvloeding EU-parlement

BRUSSEL -België is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar beïnvloeding van Europarlementariërs door Rusland. De inlichtingendiensten hebben deze beïnvloeding aan het licht gebracht, zegt premier Alexander De Croo.

België, gastland van het Europees Parlement en andere Europese instellingen, werd gewaarschuwd door Tsjechië. Dat maakte twee weken geleden bekend een netwerk te hebben opgerold dat Europese politici betaalde voor het verspreiden van Russische propaganda. Die betalingen zijn in België niet vastgesteld, zegt De Croo. “Maar de beïnvloeding wel.”

De Belgische premier wil niet zeggen om hoeveel Europarlementariërs het gaat, wie het zijn en waar ze vandaan komen. Tsjechische media meldden eerder dat ook Nederlandse politici betrokken waren bij de Russische operatie.

EU-top

Rusland was er volgens De Croo op uit om bij de Europese verkiezingen in juni meer Russischgezinde Europarlementariërs verkozen te krijgen en in het Europees Parlement de Russische kijk op de wereld krachtiger te laten klinken. Het “inmengingsnetwerk” dat ze daarvoor gebruikten zou actief zijn geweest in meerdere Europese landen, België inbegrepen.

Het Belgische strafrechtelijk onderzoek is woensdag begonnen. Daarnaast heeft België met spoed overleg gevraagd van Eurojust, dat de samenwerking tussen Europese justitiediensten coördineert. Het Europees Openbaar Ministerie en de fraudebestrijdingsdienst OLAF moeten ook in stelling kunnen worden gebracht tegen “deze Russische dreiging”, vindt De Croo. Als ze daarvoor de instrumenten missen, moeten ze die krijgen.

De Croo snijdt de kwestie volgende week aan op de EU-top in Brussel. “Vrije en veilige verkiezingen moeten worden gewaarborgd.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...