Clicky

zondag 19 mei 2024 - 18:58 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVan Praag wil ongeruste leden van Ajax snel bijpraten

Van Praag wil ongeruste leden van Ajax snel bijpraten

AMSTERDAM – Van Praag wil ongeruste leden van Ajax snel bijpraten wil de leden van Ajax snel uitleg geven over de beslissing om algemeen directeur Alex Kroes te schorsen om het handelen met voorkennis in het aandeel van de beursgenoteerde club uit de hoofdstad. “Ik ben beschikbaar, maar het is niet aan mij maar aan de bestuursraad om een bijeenkomst te organiseren”, laat hij weten.

Van Praag, voorzitter van de raad van commissarissen, voelt dat er onder de leden van Ajax veel onrust is ontstaan na het voorgenomen ontslag van Kroes. De bestuursraad van Ajax ontving afgelopen maandag een brief die door 131 leden van de club uit Amsterdam is ondertekend. Zij vinden dat Van Praag karaktermoord op Kroes heeft gepleegd en eisen dat hij zijn excuses maakt.

Van Praag noemde Kroes ‘dom’ en ‘naïef’ en snapt niet dat de algemeen directeur vlak voor zijn voorgenomen benoeming in strijd met alle regels aandelen van zijn club heeft aangeschaft. Een paar dagen later bleek dat Van Praag ook niet helemaal op de hoogte was van de regels voor een beursgenoteerde voetbalclub. Hij was vergeten om zijn honderd aandelen te laten registreren bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

F-Side

Kroes voetbalt sinds zijn negende bij Ajax. Hij speelt inmiddels voor een veteranenploeg en staat er goed op bij veel leden. Kroes wil dat de AFM zich uitspreekt over zijn schorsing. Maar volgens bestuursvoorzitter Laura van Geest van de financiële toezichthouder kan een dergelijk onderzoek naar de situatie bij Ajax jaren duren en het voorgenomen ontslag van de algemeen directeur wordt op 21 mei al behandeld tijdens een buitengewone vergadering voor aandeelhouders.

Van Praag wil de ongeruste leden van Ajax dus eerder bijpraten. De bestuursraad, die namens de vereniging Ajax met 73 procent van de aandelen optreedt als grootaandeelhouder, heeft veel macht en kan zelfs de raad van commissarissen naar huis sturen. Dat voornemen staat echter niet op de agenda van de vergadering van 21 mei.

In de aanloop naar het thuisduel van zondag met FC Twente neemt de druk op commissarissen Anette Mosman, Georgette Schlick en in mindere mate Cees van Oevelen toe. Zij zaten afgelopen zomer al in de rvc toen de inmiddels ontslagen directeur voetbalzaken Sven Mislintat voor ruim 100 miljoen euro twaalf spelers kocht. Mosman en Schlick worden geïntimideerd door fanatieke fans van de F-Side, die eisen dat ze zo snel als mogelijk aftreden.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Opnieuw code geel in oosten en zuiden vanwege onweersbuien met veel...

DE BILT - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk...