Clicky

maandag 20 mei 2024 - 01:43 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartWeinig zorgen onder Nederlandse passagiers na incidenten Boeing

Weinig zorgen onder Nederlandse passagiers na incidenten Boeing

DEN HAAG -Nederlandse vliegtuigpassagiers lijken zich nauwelijks zorgen te maken na de incidenten met Boeing-toestellen afgelopen maanden in de Verenigde Staten. KLM, Transavia, Corendon en TUI vliegen met toestellen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer, maar zeggen geen vragen te ontvangen van passagiers over de gebeurtenissen waarbij vliegtuigonderdelen in de lucht loslieten.

De vier luchtvaartmaatschappijen melden over de incidenten dat ze hun vliegtuigen goed inspecteren voor vertrek en daarnaast goed onderhouden.

Op sociale media als X uiten enkele Nederlanders hun zorgen. Zo schreef een X-gebruiker in januari: “Ik ga echt nooit in een Boeing 737 MAX zitten”, als reactie op het eerste incident. Daarbij verloor een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines in de lucht een deurpaneel. Nederlanders op sociale media maken vooral grappen over de incidenten of verwijten de Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen van nalatig onderhoud aan de toestellen.

Het meest recente incident met een Boeing was afgelopen zondag. Toen viel een motorkap van een Boeing 737 van Southwest Airlines van het vliegtuig tijdens het opstijgen. Verder viel bijvoorbeeld kort na vertrek een band van een Boeing 777-200 van United Airlines en werd bij een ander vliegtuig van Southwest Airlines kort voor het opstijgen brand in een van de motoren gesignaleerd.

De Amerikaanse luchtvaarttoezichthouder FAA startte afgelopen maanden onderzoeken naar verschillende incidenten. De FAA hield bij een van de onderzoeken MAX 9-vliegtuigen een tijdje aan de grond, waardoor veel vluchten werden geannuleerd. Bij meerdere toestellen van dit type werden losse bouten gevonden.

Boeing heeft Alaska Airlines afgelopen kwartaal 160 miljoen dollar compensatie betaald voor het aan de grond houden van de 737 MAX 9, werd vorige week bekend. De luchtvaartmaatschappij verwacht in de loop van dit jaar nog meer compensatie te krijgen van de vliegtuigbouwer.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN - Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen...