Clicky

zaterdag 18 mei 2024 - 14:50 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsAdema: zonder hulp kan het slecht aflopen met heel veel boeren

Adema: zonder hulp kan het slecht aflopen met heel veel boeren

DEN HAAG – Volgens demissionair minister Piet Adema (Landbouw) kan het over een paar jaar met “heel veel” boeren “wel eens heel slecht aflopen” als er geen hulppakket komt om het mestprobleem te verlichten. Eerder deze week lekte uit dat de bewindsman werkt aan een nieuwe opkoopregeling om ze te helpen.

De EU heeft een einde gemaakt aan de uitzonderingspositie van Nederlandse veehouders die twintig jaar lang veel meer mest mochten uitrijden dan collega’s in andere lidstaten. Dat gaat boeren tienduizenden euro’s kosten, aldus de minister. Brussel schrapt de zogenaamde derogatie omdat de boeren zich onder meer niet aan de regels hielden.

Volgens de minister hoeft er niet gerekend te worden op coulance of steun vanuit de EU. “Het zou heel erg helpen als Europa een handje zou willen helpen. En ik ben natuurlijk ook in Europa bezig geweest, maar dat zit muurvast. En ik ben daar ook niet hoopvol op dat Europa ons weer de ruimte gaat geven voor die specifieke boeren.”

Adema overweegt een breed pakket aan maatregelen. Hij denkt onder meer na over een opkoopregeling waar alle veehouders een beroep op kunnen doen. Maar de partijen die een nieuwe regering willen vormen voelen niets voor dat laatste. Volgens de minister moet er wel iets gebeuren, omdat de “urgentie buitengewoon hoog” is.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

AB Texel neemt GMP-bulktransport over van Stam Transport

OUDESCHILD - AB Texel neemt per 1 juli 2024 het bulktransport van GMP-producten over van Stam Transport uit Waalwijk en verdicht daarmee zijn netwerk...