Clicky

maandag 20 mei 2024 - 12:09 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsDJI vindt geen aanwijzingen voor omkoping door Khalid Kasem

DJI vindt geen aanwijzingen voor omkoping door Khalid Kasem

DEN HAAG – De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) heeft geen aanwijzingen gevonden voor omkoping van een medewerker van de dienst door voormalig advocaat en presentator Khalid Kasem. Dat blijkt uit een onderzoek dat de DJI instelde na een artikel in het AD.

De krant schreef over geluidsopnames gemaakt door wijlen Peter R. de Vries. Daarop zou te horen zijn dat Kasem erkent een selectiefunctionaris te hebben omgekocht. Kasem heeft dat later ontkend.

De onderzoekers van Bureau Integriteit van de DJI concluderen “dat het niet aannemelijk is dat er sprake is van een integriteitsschending”. Het onderzoek bestond uit een analyse van bestaande procedures en verdiepende interviews.

De DJI zegt dat een selectiefunctionaris geen bepalende rol heeft bij de beslissing om een gevangene vrij te laten. Dat gebeurt op basis van een advies van de penitentiaire inrichting (PI), aldus de organisatie. “Een afwijkend besluit door een selectiefunctionaris valt onmiddellijk op bij de PI.”

Omkoopbaar

Directeur-generaal van de DJI Wim Saris noemt het “goed” dat er geen aanwijzingen zijn gevonden voor de omkoping. “Integriteit is een kernwaarde van DJI. Een bewering dat een van onze collega’s omkoopbaar is dan wel is omgekocht is zeer ernstig en heeft grote impact op medewerkers.”

Eerder oordeelde ook de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten al geen aanwijzingen te hebben gevonden voor omkoping van selectiefunctionarissen of pogingen daartoe door Kasem. Wel kreeg hij een formele waarschuwing omdat hij in één geval ongepaste uitlatingen tegen een cliënt deed om een factuur betaald te krijgen.

Beschuldigingen

De beschuldigingen aan het adres van Kasem zijn nog onderwerp van onderzoek door de rijksrecherche. Ook ligt er nog een klacht bij de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten. Die is ingediend door zijn oud-werkgever advocaat Geertjan van Oosten. Hij verwijt Kasem dat hij in een uitgelekt gesprek zou hebben gezegd dat omkopingspraktijken van medewerkers van de DJI op het kantoor van Van Oosten een gangbare werkwijze waren.

Woensdag maakte BNNVARA bekend dat Kasem voorlopig niet terugkeert op televisie. Na een gesprek concludeerden de betrokkenen dat dit “vanwege alle discussie rond zijn persoon” niet aan de orde is.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse...