Clicky

zondag 19 mei 2024 - 20:53 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsKNVB legt verboden aandelenhandel Alex Kroes voor aan licentiecommissie

KNVB legt verboden aandelenhandel Alex Kroes voor aan licentiecommissie

ZEIST – Alex Kroes heeft de regels van de KNVB overtreden door aandelen van Ajax te kopen, terwijl hij in dienst was van AZ. De voetbalbond bevestigt berichtgeving hierover in de Volkskrant en gaat de zaak voorleggen aan de licentiecommissie. De raad van commissarissen van Ajax heeft Kroes dinsdag geschorst, amper drie weken nadat hij was begonnen in zijn functie van algemeen directeur bij de Amsterdamse club.

De raad van commissarissen verwijt Kroes aandelenhandel met voorkennis, een strafbaar feit. Kort voordat bekend werd dat hij een directiefunctie bij AZ zou verruilen voor het algemeen directeurschap in Amsterdam kocht hij nog eens 17.000 aandelen Ajax, ter waarde van zo’n 190.000 euro. Hiermee heeft hij ook de regels van de voetbalbond overtreden.

“Op de vraag van de Volkskrant of iemand die op enig moment directeur is van voetbalclub A ook aandelen mag hebben van voetbalclub B, hebben wij laten weten dat dit niet mag op grond van kwaliteitseisen uit de richtlijn waarborgen onafhankelijkheid en continuïteit licentiehouder”, meldt de KNVB. “De casus zal worden voorgelegd aan de licentiecommissie betaald voetbal. Die commissie houdt toezicht op de naleving van de licentieregelgeving.”

Mogelijke sancties

De KNVB probeert met het licentiesysteem de integriteit en continuïteit van de voetbalcompetities zo goed mogelijk te waarborgen. De commissie richt zich vooral op de financiën van clubs. Zo keurde ze onlangs een overname van Vitesse door een Amerikaanse investeerder af en legde ze eerder clubs de verplichting op een plan van aanpak op te stellen bij hoog opgelopen schulden. Ook puntenaftrek behoort in dat geval tot de mogelijke sancties.

Een woordvoerder verklaarde dat het in het geval-Kroes te vroeg is om iets te zeggen over de mogelijke conclusies van de licentiecommissie. AZ, de club waar Kroes de regels heeft overtreden, zou volgens de Volkskrant gevraagd zijn opheldering te verschaffen. De club meldt via een woordvoerder nog geen vragen daarover te hebben ontvangen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Blikseminslagen zorgen voor problemen op het spoor

EMMEN - Op verschillende plekken zorgen blikseminslagen zondagavond voor problemen op het spoor. Zo is een boom naast het spoor bij het Drentse Emmen...