Clicky

zaterdag 20 april 2024 - 06:25 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsVrouw (75) uit Huissen veroordeeld voor veroorzaken fataal verkeersongeluk

Vrouw (75) uit Huissen veroordeeld voor veroorzaken fataal verkeersongeluk

ARNHHEM – De rechtbank veroordeelt een 75-jarige vrouw uit Huissen tot een taakstraf van 120 uur voor het veroorzaken van een verkeersongeval in Zevenaar waarbij een vrouw op een scootmobiel overleed. De rechtbank bepaalt verder dat de vrouw een rijontzegging krijgt van 12 maanden.

De vrouw reed in juni 2022 met haar auto door een rood verkeerslicht. Hierbij verleende zij geen voorrang aan een overstekende vrouw op een scootmobiel. Het slachtoffer overleed later aan haar verwondingen.

Volgens de rechtbank is sprake van zeer onvoorzichtig en onoplettend rijgedrag. Ze stelt vast dat de vrouw door een rood verkeerslicht reed, dat zij harder reed dan de toegestane snelheid, haar vaart bij de oversteekplaats niet minderde en vervolgens geen voorrang verleende aan het overstekende slachtoffer.

De rechtbank realiseert zich dat het lastig is om een straf te bepalen voor aanrijdingen met fatale gevolgen. Dat komt in de eerste plaats omdat de vrouw niet wordt gestraft, omdat zij dit ongeval gewild heeft. Maar, omdat het ongeval aan haar schuld te wijten is. Volgens de rechtbank had de vrouw beter moeten opletten en, gezien het feit dat zij op een voor haar onbekende weg reed, extra goed moeten letten op de verkeerssituatie.

Bij het opleggen van de straf kijkt de rechtbank naar straffen in vergelijkbare zaken. Daarbij houdt de rechtbank er rekening mee dat de vrouw nooit eerder is veroordeeld voor een verkeersovertreding en dat zij ook gebukt gaat onder het overlijden van het slachtoffer.

Ze betuigde spijt en is normaal gesproken een voorzichtige bestuurder. De rechtbank legt daarom aan de vrouw een taakstraf van 120 uur op en een ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar. De straf valt daarmee anders uit dan de door de officier van justitie geëiste werkstraf van 240 uur. Dit komt omdat de rechtbank meer rekening houdt met de lage kans op herhaling en het schuldbesef van de vrouw.

GERELATEERD

LAATSTE NIEUWS

Duitse politie haalt slingerend transport met diverse overtredingen van de weg...

KEULEN - De Duitse politie haalde donderdagmiddag 18 april een verkeerd beladen vrachtwagen van de Duitse A3 nabij Königsfort van de weg. Rond 13.15 uur...