Clicky

zaterdag 27 april 2024 - 14:08 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsRusland: aanslagplegers kregen geld van Oekraïense nationalisten

Rusland: aanslagplegers kregen geld van Oekraïense nationalisten

MOSKOU – Moskou ziet een link tussen de dodelijke aanslag vrijdag bij Moskou en “Oekraïense nationalisten”. Volgens een Russische onderzoekscommissie kregen de daders aanzienlijke hoeveelheden cash en cryptogeld uit Oekraïne. Daarvoor zou zelfs bewijs zijn gevonden.

Bij de aanslag op een concertzaal kwamen ruim 140 mensen om het leven. De terreurorganisatie Islamitische Staat claimde kort daarna verantwoordelijk te zijn. De Russen willen alleen erkennen dat radicale moslims de uitvoerders waren, niet de opdrachtgevers. Oekraïne ontkent nadrukkelijk iets te maken te hebben met deze dodelijkste aanslag in Rusland in twintig jaar.

Volgens de Russen zijn er “bevestigde gegevens” dat de aanvallers geld uit Oekraïne ontvingen. Er is een verdachte aangehouden die betrokken was bij het financieren van de terroristen, stellen de onderzoekers.

Publiekelijk gewaarschuwd

Het Witte Huis noemt de jongste Russische beschuldigingen richting Kyiv “onzin en propaganda.” De Amerikanen zien Islamitische Staat als enige verantwoordelijk voor de aanval.

De Verenigde Staten hadden begin maart publiekelijk gewaarschuwd dat ze over informatie beschikten dat “extremisten” op korte termijn een aanslag in Moskou planden. Zij brachten de Russische veiligheidsdiensten schriftelijk op de hoogte, aldus het Witte Huis.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tientallen kilo’s hash onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN - Tijdens een douanecontrole op 15 april is er 87 kilo hash onderschept in de haven van Vlissingen. De drugs werden gevonden in een...