Clicky

zaterdag 27 april 2024 - 11:36 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSWeer & VerkeerExpert: kans instorten Nederlandse brug door aanvaring klein

Expert: kans instorten Nederlandse brug door aanvaring klein

DEN HAAG – De kans dat in Nederland een brug instort na een aanvaring met een containerschip, zoals dinsdag bij het Amerikaanse Baltimore gebeurde, is heel klein. Volgens bruggendeskundige Rob Vergoossen van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV varen zulke grote containerschepen als die bij Baltimore niet in Nederland.

Hele grote containerschepen varen alleen op de Eerste en Tweede Maasvlakte bij Rotterdam, zegt Vergoossen. “Daar varen ze niet verder. Goederen worden daarna overgeladen op veel kleinere schepen”, legt hij uit. De meeste bruggen in Nederland hebben volgens hem ook geen pijlers die in het water staan.

Ook in de Rotterdamse haven ziet hij niet zo snel een ongeluk met een containerschip gebeuren. “Op de Maasvlakte liggen geen bruggen. Schepen kunnen tegen de kade varen, maar de constructies zijn daarop berekend. Dan stort niks in als het goed is.”

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat kan niet zeggen of in Nederland een brug kan instorten door een aanvaring met een containerschip. “Er is nog veel onbekend over wat de oorzaken zijn”, zegt hij over het ongeluk bij Baltimore.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tientallen kilo’s hash onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN - Tijdens een douanecontrole op 15 april is er 87 kilo hash onderschept in de haven van Vlissingen. De drugs werden gevonden in een...