Clicky

vrijdag 13 december 2024 - 21:39 uur
BAS World

HomeMEER NIEUWSFaillissementenFaillissementen: ook komende jaren scoort Nederland het slechtst van de eurozone

Faillissementen: ook komende jaren scoort Nederland het slechtst van de eurozone

‘S-HERTOGENBOSCH – In de meest recente Global Insolvency Report onthult Allianz Trade een ernstiger vooruitzicht voor het wereldwijde bedrijvenlandschap, met een verwachte stijging van het aantal faillissementen met 11 procent in 2024 – een nog sterkere stijging dan eerder werd verwacht. Het rapport belicht de belangrijkste trends en risico’s voor bedrijven wereldwijd, nu de wereldeconomie worstelt met een trage vraag, aanhoudende geopolitieke spanningen en ongelijke financieringsvoorwaarden.

Nederlandse situatie

De faillissementscijfers voor Nederland blijven ook de komende jaren het slechtst van de eurozone. Kredietverzekeraar Allianz Trade heeft voor dit jaar het percentage naar boven bijgesteld van +31 procent (voorspelling van februari 2024) naar +35 procent. Voor 2025 en 2026 gaat de kredietverzekeraar uit van een daling in Nederland van respectievelijk -2 procent en -1 procent. Nergens in de eurozone is deze daling zo laag.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade: “De slechte faillissementscijfers staan niet op zichzelf. Het valt me op dat cijfers over de Nederlandse economie steeds vaker slechter uitvallen. De Duitse malaise die maar blijft voortduren is daar zeker debet aan.” Geeroms noemt een reeks negatieve factoren. Zoals de stijging van de loonkosten, de afname van de arbeidsproductiviteit, de dalende innovatiekracht en de krapte op het elektriciteitsnet. Ook verwijst Geeroms naar de daling op de World Competitiveness Ranking. Nederland daalde dit jaar van de 5e naar de 9e plaats. “De grootste daler in Europa”.

Een sneller dan verwachte wereldwijde acceleratie

Toen Allianz Trade in februari zijn eerste wereldwijde insolventieprognoses bekendmaakte, verwachtte het bedrijf al een sterke stijging in 2024 (+9 procent), gevolgd door een stabilisatie in 2025. Recente ontwikkelingen hebben echter tot een nog grimmiger beeld geleid, met een voorspelde stijging van +11 procent voor dit jaar (+2pps ten opzichte van de vorige prognose), gevolgd door een piek van +2 procent in 2025 (+2pps ten opzichte van de vorige prognose). Het aantal bedrijfsfaillissementen zal zich dus pas in 2026 stabiliseren, en zelfs dan zullen ze op een hoog niveau blijven.

Allianz Trade verwacht dat het aantal faillissementen in de VS in 2025 met +12 procent zal stijgen en in 2026 met -4 procent zal dalen. In Duitsland zullen ze met +4 procent stijgen en in 2026 met -4 procent dalen. In Frankrijk en het VK zal het aantal faillissementen licht afnemen na een zeer hoog niveau (-6 procent in 2025 voor beide landen tegenover respectievelijk -3 procent en -4 procent in 2026), terwijl het aantal faillissementen in Italië zal blijven toenemen (respectievelijk +4 procent en +3 procent). In China zal het aantal bedrijfsfaillissementen vanaf een laag niveau toenemen, met respectievelijk +5 procent en +6 procent in 2025 en 2026.

LEES OOK
Voorzichtige omzetgroei voor transportsector, personeelstekorten blijven uitdaging

Meer dan de helft van het mondiale BBP zal worden getroffen door stijgingen met dubbele cijfers

Tot nu toe is het aantal bedrijfsfaillissementen al met +9 procent gestegen en de stijging is breed verspreid over alle regio’s en sectoren. Wereldwijd zal de insolventie-index van Allianz Trade voor 2024 waarschijnlijk uitkomen op +13 procent boven het gemiddelde voor 2016-2019, maar -11 procent onder het niveau van de wereldwijde financiële crisis (2008-2020)

“Deze wereldwijde achtbaanrit van bedrijfsfaillissementen is deels te wijten aan de nog steeds matige wereldwijde vraag, de aanhoudende geopolitieke onzekerheid en de ongelijke financieringsvoorwaarden. Het kan ook worden verklaard door de ‘achterstand’ in faillissementen, aangezien bedrijven niet langer worden beschermd door de steunmaatregelen die tijdens de pandemie en de energiecrisis zijn genomen. Daarom zullen landen die goed zijn voor meer dan de helft van het wereldwijde bbp in 2024 te maken krijgen met een stijging met dubbele cijfers van het aantal faillissementen, en twee derde zal dit jaar misschien hun aantal van voor de pandemie overtreffen. De bouw, detailhandel en dienstensector zijn het hardst getroffen, zowel wat betreft de frequentie als de ernst” , voegt Aylin Somersan Coqui, CEO van Allianz Trade, toe.

Met name het aantal grote faillissementen heeft een nieuw recordniveau bereikt, waarbij West-Europa deze trend aanvoert . Dit vormt ook een grote bedreiging voor de werkgelegenheid, vooral in Europa en Noord-Amerika. Tegen 2025 zouden in deze regio’s meer dan 1,6 miljoen banen op de tocht kunnen staan (8 procent van het totaal aantal mensen dat werkloos is), het hoogste niveau in tien jaar. Meest kwetsbaar zijn de bouw, retail en dienstverlening.

Kan een lagere rente een game changer zijn voor bedrijven?

Hoewel een geleidelijke versoepeling van het monetaire beleid enige verlichting kan bieden, zal het geen wondermiddel zijn voor bedrijven die het moeilijk hebben. Lagere rentetarieven verlagen de leenkosten, verbeteren de cashflow en stimuleren de winstgevendheid, maar ze kunnen de financiële uitdagingen die bedrijven boven het hoofd hangen niet volledig aanpakken.

Bedrijven hebben al schulden afgebouwd en zich aangepast aan hoge rentes. Onze analyse geeft aan dat de huidige cyclus van renteverlagingen (-2pp in september 2025) leidt tot een vermindering van de faillissementstrend met -4pp, dankzij hogere marges (die in Duitsland kunnen oplopen tot +2pp, In Frankrijk tot +4pp, in het VK tot +3pp en in de VS tot +2.8pp). Dit zou de algemene stijging in bijvoorbeeld de VS echter slechts licht compenseren en de daling in Frankrijk versterken” , zegt Maxime Lemerle, Lead Analyst for insolvency research bij Allianz Trade.

MEER NIEUWS
×