HOOGEVEEN – Een chauffeur die wacht op zijn vrachtwagen die aan het opladen is, is dat nou rij- of rusttijd?
“Deze vraag horen we bij TVM verzekeringen veel voorbij komen. Het meest voor de hand liggende antwoord is dat de chauffeur niet rijdt, en het dus rusttijd is. Maar is dat wel zo? Tanken is formeel ook werk en dus geen rusttijd”, meldt Pieter van der Veen, Productmanager bij TVM Verzekeringen.
De Confederation of Organisations in Road Transport Enforcement (CORTE) gaat over de rij- rusttijden regeling. Zij hebben hier eerder dit jaar een uitspraak over gedaan:
“Als het opladen van de accu van een elektrische vrachtwagen of bus toezicht of betrokkenheid van de bestuurder vereist, moet deze tijd worden geregistreerd als ‘ander werk’. Maar, als de bestuurder vrij over zijn of haar tijd kan beschikken terwijl de accu wordt opgeladen, heeft de tijd die nodig is om de accu op te laden geen effect op de pauzes of de dagelijkse rust van de bestuurder. Elke beweging van het voertuig vanaf de laadlocatie wordt beschouwd als een onderbreking of een einde van een pauze of rustperiode.”
Wat betekent dit in de praktijk?
Een laadplein oprijden en je vrachtwagen aan de lader zetten is nog werk. Zodra de stekker gekoppeld is, gaat de rusttijd in.
“Let wel op: de chauffeur moet vrijelijk over zijn tijd kunnen beschikken. Is er bijvoorbeeld een storing bij de laadpaal en moet de chauffeur de vrachtwagen verplaatsen, dan wordt formeel de rusttijd onderbroken”, voegt van der Veen toe.