Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 17:13 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsFranse bankpresident waarschuwt voor hoger begrotingstekort

Franse bankpresident waarschuwt voor hoger begrotingstekort

PARIJS – De president van de Franse centrale bank waarschuwt voor een stijging van het begrotingstekort nu de linkse alliantie de parlementsverkiezingen heeft gewonnen en een regering wil vormen. Het Nieuw Volksfront wil de overheidsuitgaven fors gaan verhogen.

Maar volgens bankpresident François Villeroy de Galhau kan Frankrijk het zich niet veroorloven om het tekort verder te laten oplopen. Dat tekort ligt al hoger dan de Europese regels toelaten.

Villeroy is ook bezorgd over de plannen van het Nieuw Volksfront om de belastingen voor bedrijven en het minimumloon te verhogen en de pensioenleeftijd te verlagen. Dat zal nadelige gevolgen hebben voor de concurrentiepositie van Franse bedrijven, aldus de bankgouverneur op radiozender Franceinfo. Volgens hem zijn dit “gouden regels” voor de economie.

De grote Franse werkgeversorganisatie MEDEF sprak woensdag ook al haar zorgen uit over de plannen van het Nieuw Volksfront. De plannen kunnen grote schade toebrengen aan de Franse economie, verklaarde voorzitter Patrick Martin. Grote kredietbeoordelaars als Moody’s en S&P Global uitten eerder eveneens hun zorgen over de gevolgen van de verkiezingsuitslag voor de overheidsfinanciën.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×