Clicky

dinsdag 23 juli 2024 - 03:51 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBlinken: eerste F-16's worden geleverd aan Oekraïne

Blinken: eerste F-16’s worden geleverd aan Oekraïne

WASHINGTON – NAVO-bondgenoten zijn begonnen met het leveren van F-16’s aan Oekraïne. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op de NAVO-top in Washington. Hij heeft het over gevechtsvliegtuigen uit Denemarken en Nederland, maar NAVO-bronnen zeggen dat toestellen uit Nederland later volgen.

“Ik ben blij te kunnen aankondigen dat de levering van F-16’s onderweg is, as we speak”, aldus Blinken. “De vliegtuigen zullen deze zomer nog vliegen in de lucht boven Oekraïne.”

De Verenigde Staten, Denemarken en Nederland schrijven in een gezamenlijke verklaring dat “de Deense en Nederlandse regeringen bezig zijn met het doneren van F-16’s van Amerikaanse makelij aan Oekraïne, met steun van de Verenigde Staten”. Om veiligheidsredenen willen ze geen verdere details delen.

Zelensky ‘dankbaar’

Oekraïne vraagt al sinds de Russische invasie, bijna tweeënhalf jaar geleden, om moderne westerse gevechtsvliegtuigen. Die kunnen ook helpen bij de luchtverdediging, op dit moment de voornaamste kopzorg van Oekraïne. Rusland bestookt onophoudelijk onder meer elektriciteitscentrales.

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky reageert verheugd. “Ik ben de VS, Denemarken en Nederland dankbaar voor het nemen van praktische stappen om het doel van alle Oekraïners te bereiken”, zegt hij op X.

F-16-coalitie

De Russische woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken zei tegen staatspersbureau TASS de levering van F-16’s te beschouwen als verder bewijs dat de Amerikanen een “oorlogsbende” leiden.

Nederland en Denemarken hebben afgelopen jaar het voortouw genomen bij het opzetten van de zogeheten F-16-coalitie, waarin ook Noorwegen en België gevechtsvliegtuigen hebben beloofd. Noorwegen maakte woensdag bekend later dit jaar zes toestellen naar Oekraïne te sturen.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×