Clicky

zondag 21 juli 2024 - 13:21 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsOnderzoek naar campagne presidentskandidaat Marine Le Pen

Onderzoek naar campagne presidentskandidaat Marine Le Pen

PARIJS – De Franse justitie onderzoekt de financiering van de verkiezingscampagne 2022 van de radicaal-rechtse presidentskandidaat Marine Le Pen. Het gaat mogelijk om verduistering, valsheid in geschrifte en fraude.

Le Pen verloor destijds als leider van Rassemblement National van president Emmanuel Macron. Tijdens de campagne zou een lening zijn geaccepteerd. Justitie gaf geen verdere details. Een nationale commissie die de geldstromen rond verkiezingskandidaten checkt, de CNCCFP, had vorig jaar alarm geslagen.

Le Pen investeerde ongeveer 11,5 miljoen euro in haar derde poging president te worden. In december 2022 laakte de CNCCFP de uitgaven voor het ophangen en weghalen van campagnemateriaal op twaalf bussen als “onregelmatig”.

In de campagne van Le Pen tegen Macron in 2017 had de commissie ruim 870.000 euro aan uitgaven afgewezen, waarvan het grootste deel een lening was van de partij Front National. Die werd later omgedoopt tot Rassemblement National.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×