Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 06:06 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsHypotheekmarkt groeit hard door verhuizingen en verbouwingen

Hypotheekmarkt groeit hard door verhuizingen en verbouwingen

UTRECHT – De hypotheekmarkt in Nederland is afgelopen kwartaal opnieuw hard gegroeid. Na de dip begin 2023 besluiten weer steeds meer mensen een huis te kopen of te investeren in hun woning door een verbouwing of verduurzaming, merkt het Hypotheken Data Netwerk (HDN).

Het platform registreerde in april, mei en juni 120.228 aanvragen, bijna 28 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van deze aanvragen waren er 75.376 bedoeld voor de aankoop van een woning. Hier was sprake van een toename van 24 procent. Ook het gemiddelde hypotheekbedrag van huizenkopers steeg vergeleken met een jaar terug, met 9,5 procent tot 360.750 euro.

Het merendeel van alle Nederlandse hypotheekaanvragen loopt via HDN, dat een platform biedt om het verstrekken van het krediet te vergemakkelijken. Daardoor geven de cijfers van de coöperatieve vereniging van hypotheek-, krediet- en verzekeringsmaatschappijen een breed beeld van de hypotheekmarkt.

Lastig voor starters

Volgens HDN valt wel op dat alleen de starters met een relatief hoog inkomen flink meer hypotheken aanvragen. “Met de stijgende prijzen van woningen en hypotheekbedragen zien we dat de starters die zoeken in het lagere segment moeilijker een woning kunnen kopen.”

HDN-directeur Jennifer op ‘t Hoog noemt dit laatste een zorgelijke ontwikkeling. Vorige week meldde de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) al dat de huizenprijzen nog nooit zo hoog zijn geweest als afgelopen kwartaal.

Meer hypotheek

“Starters brengen steeds meer eigen geld mee om een woning te kunnen kopen, terwijl doorstromers die hun huis met winst verkopen juist minder eigen geld nodig hebben om hun droomhuis te kunnen bekostigen”, zegt Op ‘t Hoog. “Het is dus voor mensen die nog geen huis hebben, en een beperkt tot gemiddeld salaris verdienen, steeds moeilijker de woningmarkt te betreden.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×