Clicky

zaterdag 13 juli 2024 - 18:36 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsConsumentenbond: internet te duur door dominantie KPN en Ziggo

Consumentenbond: internet te duur door dominantie KPN en Ziggo

DEN HAAG – De Consumentenbond vindt dat consumenten al jaren te veel betalen voor internet door de dominante posities van KPN en Ziggo. De consumentenorganisatie ziet “tal van aanwijzingen” van te weinig marktwerking en te hoge prijzen en roept marktwaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) op om in te grijpen.

KPN is bezig met het vervangen van zijn kopernetwerk door glasvezelkabels. “De consequentie is dat de meeste consumenten alleen nog kunnen kiezen uit internet via de kabel van Ziggo of internet via het KPN-glasvezelnetwerk”, concludeert de Consumentenbond. Volgens de Consumentenbond liggen de prijzen van de twee grootste aanbieders al lange tijd dicht bij elkaar en behoren ze tot de hoogste van Europa.

Andere aanbieders mogen het glasvezelnetwerk van KPN gebruiken, maar de bond vindt het “opvallend” dat het concurrenten op het KPN-glasvezelnetwerk niet lukt goedkoper te zijn dan de KPN-providers. Zo heeft Odido weliswaar een lager tarief, maar dat is lang niet overal beschikbaar, stelt de bond.

Op slot

Volgens de bond stappen consumenten zelden over van internetaanbieder, terwijl de ACM in overstapkortingen wel een bewijs voor marktwerking zou zien. Maar consumenten noemen te weinig prijsvoordeel, te veel gedoe en het niet willen kwijtraken van hun mailadres als redenen om niet te wisselen van provider, stelt de Consumentenbond.

Directeur van de Consumentenbond Sandra Molenaar concludeert dat de internetmarkt volledig op slot zit. “KPN en Ziggo domineren de markt steeds meer en dat zorgt voor minder keuze en hoge prijzen. Wij roepen de ACM dan ook dringend op om in te grijpen, zodat internet weer betaalbaar wordt.”

KPN en Ziggo zijn gevraagd om een reactie, maar hebben nog niet gereageerd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Piekdrukte op Schiphol nu ook regio Midden zomervakantie heeft

SCHIPHOL - Op Schiphol is sprake van 'piekdrukte', omdat de zomervakantie nu ook voor het midden van het land is begonnen. Volgens een woordvoerder...
×