Clicky

dinsdag 23 juli 2024 - 03:39 uur
Transport GmbH
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartRoyal Schiphol Group ondertekent convenant Schoon en Emissieloos Bouwen

Royal Schiphol Group ondertekent convenant Schoon en Emissieloos Bouwen

SCHIPHOL – Dinsdag ondertekende Royal Schiphol Group het convenant Schoon en Emissieloos Bouwen (SEB). De luchthaven sluit zich hiermee aan bij vele gemeenten en organisaties die eraan werken om hun bouwactiviteiten de komende jaren schoner, gezonder en stiller te maken. Deze samenwerking draagt door onder andere kennisdeling en innovaties bij aan de ambitie van Schiphol om in 2030 emissievrij en afvalvrij te zijn.

“Schiphol is altijd in beweging. Er wordt altijd wel ergens iets gebouwd, verbouwd of vernieuwd op de luchthaven. Bij al die projecten speelt duurzaamheid een belangrijke rol en zoeken we innovatieve oplossingen om dat te realiseren. We werken namelijk aan een schonere, stillere en betere luchthaven, ook op het gebied van onze bouwprojecten. In 2030 willen we namelijk ook op dat vlak volledig emissievrij zijn. Daar komen we alleen door innovatie en door van elkaar te leren. Wij geloven dat deze samenwerking met partners daaraan gaat bijdragen”, aldus Sybren Hahn, Executive Director Schiphol Infrastructure.

In het convenant SEB en de bijbehorende routekaart staan stappen die de partners de komende jaren nemen om werk-, voer- en vaartuigen in de bouw te vervangen door schone of emissieloze exemplaren. Lichter materieel wordt daarbij eerder emissieloos dan zwaarder of specialistisch materieel. De afspraken geven de sector duidelijkheid over wat zij de aankomende jaren kunnen verwachten en hoe zij zich hierop kunnen voorbereiden.

Op weg naar emissievrij in 2030

In 2030 wil Schiphol een emissievrije luchthaven zijn op het gebied van de eigen luchthavenactiviteiten en de bouwprojecten. Op de luchthaven vinden er daarom al veel werkzaamheden emissievrij plaats. De bouwpartners (main contractors) op Schiphol gebruiken steeds vaker elektrisch materieel om de werkzaamheden uit te voeren.

Daarnaast heeft Schiphol de ambitie om afvalvrij te zijn in 2030 en circulair in 2050, zodat reststromen en materialen zoveel mogelijk worden hergebruikt. Hergebruik van materiaal op de bouwplaats vermindert de transportkilometers en de bijbehorende CO2-uitstoot, wat ook de luchtkwaliteit ten goede komt. Een voorbeeld is het eigen elektrische recyclingpunt voor betonpuin, waar beton op de luchthaven wordt gerecycled, wat jaarlijks ongeveer 80.000 km aan transportkilometers bespaart.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×