Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 04:22 uur
HomeOVERIG NIEUWSJuridische ColumnEV haalt actieradius niet: ontbinding koopovereenkomst terecht

EV haalt actieradius niet: ontbinding koopovereenkomst terecht

Kan een koopovereenkomst worden ontbonden als een elektrische auto (of vrachtwagen) de door de verkoper vermelde actieradius niet haalt? Die vraag stond centraal in een zaak die in cassatie aan de Hoge Raad is voorgelegd. Het gerechtshof Den Haag beantwoordde deze vraag bevestigend. De Hoge Raad laat dat oordeel in stand.

Wat was er aan de hand?

Een zakelijke partij heeft een elektrische auto (een Jaguar I-PACE) gekocht. De verkoper heeft een actieradius ‘tot 480 km’ opgegeven op basis van de WLTP-norm (Worldwide harmonized Light vehicles Test Procedure). De koper heeft na de koop de ontbinding van de overeenkomst ingeroepen omdat de actieradius van de auto slechts circa 300 kilometer was.

Rechtbank, hof en oordeel Hoge Raad

De rechtbank Den Haag wees de vordering van de koper af, het hof wees deze toe. Het hof redeneerde dat de koper op grond van de mededelingen die verkoper had gedaan over de actieradius van de Jaguar I-PACE redelijkerwijs mocht verwachten dat de auto onder gebruikelijke omstandigheden (normaal rijgedrag in de winter, vooral rijdende op de snelweg) een significant hogere actieradius had dan circa 300 kilometer. Aangezien de daadwerkelijk bereikte actieradius van hooguit circa 300 kilometer in de winter ruim 35 procent minder is dan de door verkoper vermelde actieradius van 480 kilometer meende het hof dat de auto niet aan de koopovereenkomst voldeed.

De Hoge Raad heeft afgelopen week geoordeeld dat het hof correct de regels uit het Burgerlijk Wetboek heeft toegepast. Deze regels bepalen dat de afgeleverde zaak aan de overeenkomst moet beantwoorden en dat een zaak niet aan de overeenkomst beantwoordt indien zij, mede gelet op de aard van de zaak en de mededelingen die de verkoper over de zaak heeft gedaan, niet de eigenschappen bezit die de koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Er is dan sprake van non-conformiteit.

Deze non-conformiteit was dus voldoende om de koopovereenkomst te laten ontbinden.

Gevolgen voor de praktijk?

Interessant is de vraag wat de gevolgen van deze uitspraak gaan zijn voor de EV praktijk, niet alleen voor personenauto’s, maar ook voor elektrische vrachtwagens. Bezitters van EV’s zijn ermee bekend dat het voertuig meestal sneller leegloopt dan zou moeten en dat de beloofde actieradius niet wordt gehaald. Maar wat te denken van de “traditionele” CO2-uitstotende voertuigen.

De Europese Commissie bekeek recent het verbruik van auto’s en maakte met de opgehaalde data een vergelijking tussen de verbruiksgegevens zoals ze in het laboratorium getest worden, en hoeveel een auto in de praktijk wereld verbruikt. Resultaat; Benzineauto’s verbruiken 23,7 procent meer brandstof dan wat de WLTP voorschrijft, dieselauto’s 18,1 procent.

Moet er rekening gehouden worden met een stortvloed aan ontbindingsverklaringen?

Mr. Erwin Maizara

Yur Advocaten B.V.
Oostmaaslaan 59-71
3063 AN ROTTERDAM

E-mail: mazaira@yur.nl
Web: www.yur.nl

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×