Clicky

zondag 21 juli 2024 - 12:05 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsInflatie eurozone licht gedaald in juni

Inflatie eurozone licht gedaald in juni

LUXEMBURG – De inflatie in de eurozone is in juni licht gedaald. Volgens een voorlopige raming van het Europese statistiekbureau Eurostat zakte de inflatie vorige maand naar 2,5 procent op jaarbasis, van 2,6 procent in mei.

Het cijfer komt exact overeen met de gemiddelde verwachting van economen. Volgens Eurostat hangt de iets lagere inflatie samen met licht lagere prijzen voor voedings- en genotmiddelen en energie.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) had eerder op de dag al gezegd dat de Nederlandse inflatie vorige maand juist is gestegen naar 3,2 procent, van 2,7 procent in mei. Op basis van de Europese rekenmethode ging het om een plus van 3,4 procent voor Nederland.

In de grote Europese economieën Duitsland, Spanje en Frankrijk zakte de inflatie vorige maand. België is bij de eurolanden koploper met een inflatie van 5,5 procent. Finland sluit de rij met 0,6 procent.

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een inflatiedoelstelling van 2 procent. De centrale bank in Frankfurt kwam vorige maand nog met de eerste renteverlaging sinds 2019. Later deze maand vergadert de ECB opnieuw over de rentetarieven in het eurogebied. Op de financiële markten wordt verwacht dat de ECB in september en december opnieuw met een renteverlaging komt.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×