Clicky

dinsdag 23 juli 2024 - 05:25 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsIsraëlische luchtaanvallen op Gazastrook na evacuatiebevel

Israëlische luchtaanvallen op Gazastrook na evacuatiebevel

KHAN YOUNIS – De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft meerdere luchtaanvallen op de Gazastrook uitgevoerd na de uitvaardiging van een evacuatiebevel voor burgers in het zuiden.

Onder meer de zuidelijke steden Khan Younis en Rafah zijn gebombardeerd. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en meer dan dertig gewonden.

Het bombardement komt na een raketbeschieting van Islamitische Jihad, na Hamas de grootste militante groepering in Gaza. Die had maandag ongeveer twintig raketten op Israël afgevuurd als “reactie op de misdrijven van het zionistische regime tegen ons Palestijnse volk”. Er vielen geen slachtoffers. De IDF riep daarna op tot de evacuatie van delen van Rafah en Khan Younis.

Militairen verlieten Khan Younis, de grootste stad in het zuiden van Gaza, begin april na een maandenlange strijd tegen Hamas. Ondanks dat de stad grotendeels in puin ligt, kwamen de afgelopen paar maanden weer inwoners terug. De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) veroordeelt het nieuwe evacuatiebevel. “Gezinnen worden weer gedwongen te verplaatsen. We schatten dat 250.000 mensen zullen moeten vluchten”, aldus de organisatie, die stelt dat geen enkele plek in de Gazastrook nog veilig is.

Het Israëlische evacuatiebevel leidde ook tot een uittocht van patiënten en medewerkers van het Europese Ziekenhuis in Khan Younis. Een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde dat vrijwel niemand meer aanwezig is in het pand. “Ziekenhuismedewerkers en patiënten besloten zelf te evacueren”, zei de woordvoerder vanuit Jeruzalem. Hij verklaarde dat er nog drie patiënten aanwezig zijn. De zegsman sprak de hoop uit dat het Europese Ziekenhuis gespaard zal worden en geen schade oploopt.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×