Clicky

dinsdag 16 juli 2024 - 05:07 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSNieuw MaterieelEerste dertig Bobcat-verreikers bij defensie afgeleverd

Eerste dertig Bobcat-verreikers bij defensie afgeleverd

Inter-Techno heeft onlangs de eerste serie van 30 Bobcat-verreikers bij Defensie afgeleverd. De machines zijn daarna overgedragen aan de Koninklijke Landmacht. De 30 verreikers zijn onderdeel van een order van in het totaal 71 machines, die Inter-Techno na een aanbesteding in 2023 gewonnen had.

De verreikers van het type TL25.60 en TL35.105L zullen worden ingezet voor de logistieke ondersteuning bij diverse legereenheden. In de loop van dit jaar worden er nog 20 machines geleverd. De laatste 18 machines worden in 2025 afgeleverd; onder meer bij de Luchtmobiele Brigade.

Inter-Techno heeft ook een contract voor groot onderhoud, reparaties en schadeherstel van de verreikers voor de komende 10 jaar.

De Bobcat-verreikers zijn bestemd voor de Koninklijke Landmacht, de Koninklijke Marine en de Koninklijke Luchtmacht. Daar worden ze gebruikt voor logistieke ondersteuning, zoals het laden en lossen van goederen en materieel. In april waren er al drie TL30.60-verreikers afgeleverd bij de marine in Den Helder. Deze machines worden gebruikt voor logistieke werkzaamheden aan boord van schepen en op de kade.

Technische aanpassingen

Voor de landmacht is de TL25.60 is een ideale machine vanwege de zeer compacte afmetingen en de kleine draaicirkel. De verreiker kan een gewicht van maximaal 2500 kilo tillen, terwijl de maximale hefhoogte 6 meter is. De TL35.105L heeft een hefhoogte van 10,5 meter en kan een gewicht van 3500 kilo tillen. Deze machine zal onder meer gebruikt worden voor het laden en lossen van containers.

De Bobcat-verreikers worden uiteraard afgeleverd in het bekende legergroen, maar hebben ook enkele technische aanpassingen ondergaan. Zo zijn de machines uitgerust met een trekhaak voor en achter, speciale black-out verlichting, camera’s, een blockheater, een EHBO-kit en een wapensteun.

Hefogen

De verreikers voor de Luchtmobiele Brigade, onderdeel van de Koninklijke Landmacht, worden voor het transport onder helikopters uitgerust met extra hefogen. Voor de inzet in andere regio’s kan de koelfan van de motor omgekeerd worden, zodat vuil en stof boven de radiateur weggeblazen worden. De motor kan in samenwerking met Bobcat omgebouwd worden naar Stage III, zodat de machines zonder problemen inzetbaar zijn in gebieden waar alleen diesel met een hoog zwavelgehalte leverbaar is.

Bij de verreikers worden voor defensie ook speciale palletvorken geleverd. De lengte van de vorken kan met een behulp van een neerklapbaar bord aan de palletvorm en de lading aangepast worden, zodat de palletvorken nooit uitsteken en geen schade aan de lading of het materiaal kunnen veroorzaken.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

A10

Rijkswaterstaat werkt ruim anderhalve maand aan A10

AMSTERDAM - Rijkswaterstaat voert van 20 juli tot 9 september groot onderhoud uit aan de Zeeburgerbruggen op de A10 Noord tussen knooppunt Watergraafsmeer en...
×