Clicky

zaterdag 20 juli 2024 - 00:08 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMeerdere bewindslieden moesten zakelijke belangen opzij zetten

Meerdere bewindslieden moesten zakelijke belangen opzij zetten

DEN HAAG – Een aantal bewindslieden had zakelijke belangen die zij moesten melden of opzij moesten zetten om minister te worden. Dat staat in het eindverslag van formateur Richard van Zwol. Het is voor het eerst dat de verschillende zakelijke belangen van bewindslieden inzichtelijk zijn voordat zij aantreden.

VVD’er Vincent Karremans (staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport) heeft zijn zeggenschap in een bv ondergebracht in een stichting. Vanuit die bv had Karremans onder meer aandelen in vacaturesite Magnet.me. Ook beoogd BBB-minister van Volkshuisvesting Mona Keijzer, NSC-staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming), en PVV-staatssecretaris Zsolt Szabó (Digitalisering) hebben zakelijke belangen in een stichting ondergebracht.

PVV-minister Dirk Beljaarts (Economische Zaken) heeft twee huizen in Nederland, die niet worden verhuurd. Reinette Klever, PVV-minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp, heeft een vakantiehuis in Nederland en een in Zwitserland. Ook die huizen worden niet verhuurd.

Belastingparadijs

PVV-minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) heeft niet alleen een woning in de Verenigde Staten, ook bezit zij aandelen in Amerikaanse bedrijven. Vicky Maeijer, PVV-staatssecretaris voor Langdurige Zorg, heeft aandelen in Amerikaanse bedrijven. Faber en Maeijer hebben toegezegd de aandelen niet te verhandelen tot zij minstens zes maanden geen bewindspersoon meer zijn.

NSC-staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit) heeft veruit de meeste zakelijke belangen genoemd. Zo heeft hij belangen in een bv, een vakantiewoning die wordt verhuurd, participaties in Nederlandse vastgoedfondsen, aandelen in bedrijven, rentedragende vorderingen op MKB-ondernemingen, en een aantal garageboxen die hij verhuurt. Ook heeft hij een meerderheidsbelang in een bedrijf dat “niet vervuilende algen” voor voeding produceert. Hij heeft zijn zakelijke belangen op afstand gezet.

Zakelijke belangen van bewindslieden leidden eerder tot problemen. Zo had oud-minister van Financiën Wopke Hoekstra eerder investeringen gedaan via de Britse Maagdeneilanden, die bekendstaan als belastingparadijs. Hij had die al wel afgestoten voordat hij minister werd.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×