Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:19 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSScheepvaartILT handhaaft met e-noses en cameradrones op verbod varend ontgassen

ILT handhaaft met e-noses en cameradrones op verbod varend ontgassen

DEN HAAG – Binnenvaarttankschepen mogen bepaalde stoffen niet in de buitenlucht ontgassen. Voorbeelden zijn benzine en benzeen. Op 1 juli 2024 komen hier vele stofgroepen bij. Niet-verboden stoffen ontgassen moet volgens de voorwaarden van het ADN.

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) maakt op een online overzichtskaart inzichtelijk waar volgens het ADN ontgassen nooit is toegestaan, deze vaarwegen zijn rood aangegeven. Dit verbod geldt bij en onder bruggen, in sluizen en voorhavens daarvan, en in dichtbevolkte gebieden.

Wie het verbod op varend ontgassen overtreedt, kan maatregelen verwachten. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) handhaaft het verbod en treedt, als bestuursorgaan, op tegen onder andere de verladers als de ontgassingsverboden niet worden nageleefd. Dat doet de ILT bestuursrechtelijk en strafrechtelijk met onder andere boetes en dwangsommen.

Bij de eerste overtreding wordt een dwangsom opgelegd van € 30.000. Bij de tweede overtreding gaat dat bedrag omhoog naar € 40.000 en bij de derde en daaropvolgende dwangsommen verbeuren verladers bedragen van € 50.000.

Om dit verbod te kunnen handhaven heeft de ILT opgeschaald naar een team van in totaal tien inspecteurs die zich volledig inzetten om te zorgen dat verboden emissies niet meer in de lucht verdwijnen. Ook worden in de komende periode extra mobiele sets van drones en eNoses gereed gemaakt om in te zetten voor de handhaving door het hele land. Dit vooruitlopend op een verdere uitbreiding van het bestaande eNose netwerk. Op die manier kan nog beter worden gehandhaafd.

Senior-inspecteur Kees Kievit legt uit: “Om goed te kunnen handhaven, moet de inspectie overtredingen opsporen. Dat doen we op de vaarwegen onder andere met drones. Het betreft hier dan extra belastende informatie die de drone ophaalt als bewijslast. Meldingen vanuit de sector, omwonenden en de bestaande eNoses helpen ons daarnaast om overtreders snel op te sporen.”

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×