Clicky

zondag 21 juli 2024 - 11:59 uur
HomeOVERIG NIEUWSFinancieelNederlandse industrie herstelt verder, maar vaart mindert

Nederlandse industrie herstelt verder, maar vaart mindert

ZEIST – De Nederlandse industrie liet opnieuw herstel zien in juni, maar het tempo waarmee dat ging nam af. Dat constateert de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). “Een lichte daling van het aantal nieuwe exportorders is de boosdoener”, zegt sectoreconoom industrie Albert Jan Swart van ABN AMRO in een toelichting.

Hoewel het aantal orders in juni daalde, was er onder de streep nog steeds sprake van een stijging ten opzichte van een maand eerder. Die was te danken aan bijvoorbeeld nieuwe klanten en een verbetering van de vraag.

Daarbij was er wel nog sprake van hogere grondstofprijzen en grotere loondruk, waardoor zowel de inkoop- als de verkoopprijzen het hoogste niveau in anderhalf jaar bereikten. Bedrijven verkleinden daarom hun voorraden tot het laagste niveau in zes maanden.

Machine-industrie

Swart ziet ook dat het beeld van de Nederlandse industrie overeenkomt met de lichte krimp van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal, die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen week herberekende. “Uit de nieuwe cijfers blijkt dat de Nederlandse economie vooral kromp door een daling van de export van goederen, die samenhangt met een afname van de industriële productie.”

Ondanks dat de vaart van het herstel mindert in Nederland, gaat het nog altijd beter dan in andere Europese landen. Zo krompen de industrieën van Duitsland en Italië nog altijd in juni. Bovendien is er ook nog altijd sprake van een krimp van de industrie in de gehele eurozone.

“In Nederland bleef het aantal nieuwe orders gelukkig wel nipt stijgen, wat te danken is aan de binnenlandse vraag”, legt Swart uit. “Het is echter de vraag of dit stand houdt, gezien de verslechterde situatie in andere Europese landen. Mogelijk sorteert de Nederlandse industrie al voor op een herstel van de machine-industrie, bijvoorbeeld bij chipmachinefabrikant ASML.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×