Clicky

zondag 21 juli 2024 - 11:39 uur
HomeOVERIG NIEUWSBedrijfsnieuwsFincoEnergies lanceert Biofuel Swap om de energietransitie binnen de Europese wegtransportsector te...

FincoEnergies lanceert Biofuel Swap om de energietransitie binnen de Europese wegtransportsector te versnellen

Vandaag, dinsdag 25 juni, kondigt FincoEnergies de lancering van Biofuel Swap aan. Deze innovatieve oplossing ondersteunt brandstofgebruikers op de weg bij het verminderen van hun uitstoot en bijdragen aan een duurzamer Europees wegtransport.

Vanwege de groeiende zorgen om het milieu en de druk van de regelgeving, zoeken transport- en logistieke bedrijven naar mogelijkheden om hun uitstoot te verminderen. Ze stappen over op duurzame brandstoffen, zoals Hydrotreated Vegetable Oil (HVO), een duurzame synthetische diesel.

Deze overstap is helaas niet zonder uitdagingen. Zo is de beschikbaarheid van HVO in Nederland en langs belangrijke Europese routes beperkt. Bovendien is het vaak onduidelijk welke grondstoffen zijn gebruikt voor de productie van HVO, waardoor het voor bedrijven moeilijk is om het duurzaamheidseffect nauwkeurig te meten en te controleren.

FincoEnergies wil deze uitdagingen aangaan met de lancering van Biofuel Swap: een oplossing voor bedrijven die niet rechtstreeks HVO in hun voertuigen kunnen tanken en toch hun uitstoot willen verminderen.

Biofuel Swap versnelt niet alleen de energietransitie binnen de transportsector, maar vergroot ook de operationele flexibiliteit.

Eerst wordt er een overeenkomst gesloten over het volume en de prijs van HVO. Dit volume wordt vervolgens toegevoegd aan het Nederlandse brandstoffen wegennetwerk van FincoEnergies op een specifieke datum of in een specifieke periode.

De integriteit van dit systeem wordt gehandhaafd via strenge controles onder leiding van een externe auditor, die bevestigen dat de HVO correct aan het netwerk is toegevoegd, dat de emissiereducties nauwkeuring worden toegewezen met strikte vermijding van dubbeltelling.

Na deze controle ontvangen bedrijven een geverifieerd certificaat van FincoEnergies, waarin de toevoeging van de HVO aan het netwerk wordt bevestigd. Het certificaat geldt als bewijs van aankoop; bedrijven kunnen nu het gebruik van HVO toepassen binnen de eigen organisatie.

Na deze controle ontvangen bedrijven een geverifieerd certificaat van FincoEnergies, waarin de toevoeging van de HVO aan het netwerk wordt bevestigd. Het certificaat geldt als bewijs van aankoop; bedrijven kunnen nu het gebruik van HVO toepassen binnen de eigen organisatie.

Jim Looise, Commercieel Manager bij FincoEnergies vertelt: “Biofuel Swap betekent een grote stap voorwaarts voor de Europese transportsector. Het is ontworpen voor bedrijven die niet direct gebruik kunnen maken van het groene profiel van ons HVO product. De oplossing is niet alleen voor transport- en logistieke bedrijven, maar ook leasemaatschappijen, bedrijfswagenparken en tankkaartaanbieders kunnen profiteren van deze innovatieve oplossing, die de uitstoot in de hele sector kan verminderen. Als onderdeel van deze oplossing ontvangen bedrijven praktische adviezen over hoe ze de emissiereducties kunnen claimen op basis van hun aankoop.”

De lancering van Biofuel Swap volgt op een succesvolle pilotfase met PostNL in de zomer van 2023. PostNL integreerde 25.000 liter Hydrotreated Vegetable Oil (HVO) in hun activiteiten via het brandstoffennetwerk van Biofuel Swap. De pilot resulteerde in een reductie van ongeveer 70 ton CO2e-uitstoot.

Sophia Carrillo Beeck, Commercieel Manager bij FincoEnergies vult aan: “We zijn er trots op dat we PostNL een innovatieve oplossing hebben geboden die de uitdaging van beperkte beschikbaarheid van HVO op Europese wegen aanpakt. Dit ondersteunt hun ambitie om schoner en duurzamer wegtransport te realiseren.”

Het succes van de pilot leidde tot een vervolgproject voor 2024, waarbij een veel grotere hoeveelheid van 2.000.000 liter HVO100 wordt ingezet. Dit is een belangrijke stap in hun plan om al hun internationale wegtransport in Europa met HVO100 te dekken. Bovendien onderstreept het hun langetermijnverbintenis om hun milieueffect verder te verminderen.

Rutger Vonk, ESG Programmamanager bij Spring GDS, onderdeel van PostNL Groep: “De Biofuel Swap van FincoEnergies stelt ons in staat aanzienlijke emissiereducties te realiseren door HVO100 in het brandstofnetwerk te injecteren, afgestemd op de liters die nodig zijn voor de kilometers die ons internationale wegtransport aflegt. Dit levert dezelfde reductieresultaten op als wanneer onze vrachtwagens volledig op HVO100 zouden rijden.”

FincoEnergies streeft ernaar de Biofuel Swap uit te breiden naar bestaande klanten om hen te ondersteunen bij het verder verduurzamen van hun transport. Daarnaast wil FincoEnergies deze oplossing ook aanbieden aan nieuwe klanten in heel Europa.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×