Clicky

zondag 21 juli 2024 - 12:02 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsHermans belooft lage tolerantie voor omvolking-achtige uitspraken

Hermans belooft lage tolerantie voor omvolking-achtige uitspraken

DEN HAAG – Aankomend klimaatminister Sophie Hermans zal ook haar beoogd collega-ministers die niet geloven in door de mens veroorzaakte klimaatverandering, houden aan de afspraken in het hoofdlijnenakkoord. “Die afspraken staan en daar zal ik iedereen in het kabinet aan houden”, zegt de VVD’er in een hoorzitting in de Tweede Kamer.

De coalitiepartijen hebben afgesproken dat de klimaatdoelen zoals het demissionaire kabinet die heeft opgesteld, blijven staan. Alle bewindspersonen onderschrijven dat, verzekert Hermans. “Dat is het vertrekpunt.” Dat geldt dus ook voor beoogd PVV-ministers als Barry Madlener (Infrastructuur) en Reinette Klever (Buitenlandse Handel), die volgens de oppositie te boek staan als ‘klimaatontkenners’.

De klimaatdoelen op zich vindt Hermans niet eens het belangrijkst. “Een doel is maar een cijfer.” Zij benadrukt dat de overgang van fossiele naar duurzame energie ook helpt om “sneller onafhankelijk te worden van landen waar we helemaal niet van afhankelijk willen zijn”. Daarnaast zorgt het volgens de VVD’er voor de “groene groei” die is opgenomen in de naam van haar nieuwe ministerie.

Hermans kondigt wel aan dat het ‘moeten’ in het klimaatbeleid een tandje minder wordt. Dat is bijvoorbeeld te zien in het schrappen van de verplichting voor huishoudens om een warmtepomp aan te schaffen als de cv-ketel het begeeft. Mensen zijn ook uit zichzelf wel bereid “de schouders eronder te zetten”, gelooft zij.

Verdachtmakingen aan het adres van klimaatwetenschappers zal Hermans niet pikken van haar toekomstige collega’s in het kabinet, die zij ook in dat opzicht “heel scherp” gaat volgen. Zij verzekert dat zij deze tak van de wetenschap zelf “heel hoog heeft zitten” en daar “helemaal niets” van in twijfel trekt.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Code geel in oosten van het land vanwege onweersbuien

DE BILT - Het KNMI heeft tot zondagavond 20.00 uur code geel afgegeven voor het oosten van het land vanwege onweersbuien. De waarschuwing geldt voor...
×