Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 23:30 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsBewindslieden lovend over vertrekkende Rutte: 'ik ga hem missen'

Bewindslieden lovend over vertrekkende Rutte: ‘ik ga hem missen’

DEN HAAG – Het is vrijdag de laatste ministerraad van afzwaaiend premier Mark Rutte: hoewel het huidige kabinet nog tot begin juli zit, is hij volgende week afwezig vanwege een EU-top. Verscheidene bewindslieden roemen de langstzittende minister-president die leiding gaf aan vier kabinetten.

Hugo de Jonge, minister van Binnenlandse Zaken, spreekt van “een einde van een tijdperk”. In het kabinet-Rutte III, toen De Jonge zorgminister was gedurende de coronacrisis, werkten hij en Rutte “bijna als broers” samen. “Het is een heel fijne vent om mee samen te werken.” Hij denkt dat Rutte “de geknipte kandidaat” is om de NAVO te leiden.

Demissionair defensieminister Kajsa Ollongren noemt het “heel gek” dat Rutte zijn laatste ministerraad voorzit. “Het is denk ik goed om daar even bij stil te staan straks”, zegt zij voorafgaand aan het kabinetsoverleg. Ze zegt dat ze hem gaat missen. Ook zij verwacht dat Rutte het goed gaat doen. Hij staat bekend als iemand die goed verschillen tussen personen kan wegmasseren, en juist nu heeft de NAVO zo’n “oliemannetje” nodig, denkt Ollongren.

Van der Burg met herinnering

Justitieminister Dilan Yeşilgöz noemt Rutte “een hele fijne man” van wie ze veel geleerd heeft. Ze noemt de manier waarop hij in coronatijd probeerde om de beste besluiten te nemen in het landsbelang. “We denken niet over alles hetzelfde. Soms is er stress. Maar dat duurt maar heel kort. En daarna wordt er heel snel geschakeld”, geeft ze nog als leerzaam voorbeeld.

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) memoreert aan een voor hem bijzonder moment toen in het Okura Hotel de ontknoping was van een spannende strijd om het leiderschap van de VVD tussen Rutte en zijn rivaal Rita Verdonk. Van der Burg heeft “letterlijk op tafel staan dansen” toen Rutte won. Verder prijst hij aan Rutte dat “hoe druk hij het ook had en wat hij ook deed, als je hem een sms’je stuurde, kon het ongeveer vijf tellen duren en dan had je een reactie.”

Capabel voor NAVO-baan

Financiënminister Steven van Weyenberg roemt het “internationale gezag” van Rutte, iets wat hij vorige week zag op een donorconferentie voor Oekraïne. “Dus ik denk dat het heel goed nieuws is voor de NAVO, maar ook heel goed nieuws voor Nederland.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×