Clicky

zondag 14 juli 2024 - 03:29 uur
HomeTRANSPORTNIEUWSLuchtvaartTopman Boeing noemt cultuur op werkvloer 'verre van perfect'

Topman Boeing noemt cultuur op werkvloer ‘verre van perfect’

WASHINGTON – De cultuur op de werkvloer van Boeing is “verre van perfect”, maar de vliegtuigfabrikant boekt wel vooruitgang. Dat zei topman David Calhoun aan het begin van een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat over problemen met de kwaliteitscontroles bij de productie van vliegtuigen. Nadat een Boeing 737 MAX 9 in januari kort na het opstijgen een deurpaneel had verloren, komen steeds meer signalen naar buiten dat het concern het niet zo nauw neemt met veiligheidsvoorschriften.

“Onze cultuur is verre van perfect, maar we ondernemen actie en boeken vooruitgang. We zien de ernst ervan in, zetten ons in voor meer transparantie en verantwoordelijkheidsgevoel en vergroten de betrokkenheid van werknemers”, zei Calhoun in zijn openingsverklaring voor een groep senatoren.

Volgens senator Richard Blumenthal is er veel bewijs dat justitie in de VS Boeing moet vervolgen. Hij hekelde ook druk die Boeing op werknemers zou leggen om commerciële doelen te halen. “Dit is een cultuur die nog altijd winsten voorrang geeft, grenzen verlegt en geen rekening houdt met werknemers”, zei de voorzitter van de subcommissie die de hoorzitting hield.

Excuses

Calhoun bood nabestaanden van de 346 slachtoffers van twee crashes in 2018 en 2019 met 737 MAX-toestellen ook zijn excuses aan. Hij erkende dat Boeing verantwoordelijk was voor die ongelukken, die werden veroorzaakt door slecht werkende veiligheidsfuncties.

De Boeing-topman kreeg kritische vragen van Blumenthal over de maatregelen die het bedrijf zou hebben genomen om personeel aan te moedigen om misstanden aan te kaarten. Zo zouden sommige klokkenluiders zijn tegengewerkt. Calhoun zei dat Boeing medewerkers heeft ontslagen omdat ze kritische collega’s hadden aangepakt, maar hij kon niet zeggen hoeveel. Een andere senator vroeg Calhoun, die later dit jaar aftreedt als hoogste baas bij Boeing, waarom hij niet per direct opstapt.

Nieuwe klokkenluider

De afgelopen maanden stelden meerdere medewerkers of oud-medewerkers dat Boeing bepaalde veiligheidsprocedures niet goed naleefde. Daar is onlangs een nieuwe klokkenluider bij gekomen, werd dinsdag bekend bij de hoorzitting. Een inspecteur van Boeing verklaarde dat het bedrijf het zicht op honderden defecte onderdelen voor de 737 MAX kwijtraakte, waardoor ze mogelijk in nieuwe toestellen terecht zijn gekomen. Hij stelde ook dat Boeing bij controles door luchtvaartautoriteit FAA “met opzet” verhulde dat bepaalde grote onderdelen niet goed waren opgeslagen.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Vrachtwagenchauffeur rijdt vrachtwagen vast bij KFC in Emmen [+foto]

EMMEN - Zaterdagavond heeft een vrachtwagenchauffeur zichzelf met zijn vrachtwagen vastgereden in het gras bij de KFC aan de Nijbracht in Emmen. Een bergingsbedrijf is...
×