Clicky

donderdag 25 juli 2024 - 02:18 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsSlowakije steunt NAVO-kandidatuur Mark Rutte

Slowakije steunt NAVO-kandidatuur Mark Rutte

BRATISLAVA – Mark Ruttes nieuwe baan als secretaris-generaal van de NAVO is een stap dichterbij gekomen nu ook Slowakije zijn kandidatuur steunt. Het was een van de laatste landen die nog dwarslagen. Nu moeten alleen Hongarije, dat inmiddels ook lijkt bij te draaien, en Roemenië nog worden overtuigd.

Bratislava had lang bedenkingen bij de kandidatuur van Rutte. Maandag zei president Peter Pellegrini dat hij nog “in bespreking” was over de aanstelling van de Nederlandse demissionair premier. Dinsdag maakte Pellegrini bekend zijn bezwaren tegen Rutte te laten varen.

Rutte had maandag ook “een goed gesprek” met de Hongaarse premier Viktor Orbán. Het lijkt erop dat Boedapest ook bereid is Rutte te steunen. Roemenië heeft de eigen president Klaus Iohannis voorgedragen als nieuwe secretaris-generaal. Hij is Ruttes enige tegenkandidaat.

‘Oostflank’

Slowakije wilde Rutte pas steunen als hij duidelijk zou maken wat hij wil doen aan de veiligheidszorgen van Oost-Europa en aan de gebrekkige luchtverdediging van Slowakije, liet het eerder weten. Pellegrini benadrukte maandagavond nog dat Oost- en Centraal-Europa ook “beter vertegenwoordigd” moeten worden.

“In onze ogen heeft hij zijn toewijding bevestigd aan het beschermen van de oostflank van de NAVO”, zegt Pellegrini’s woordvoerder. “Daarom heeft de president net publiekelijk zijn steun uitgesproken.”

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Zwanen met olie besmeurd door lekkage in Rotterdamse Botlek [+foto]

ROTTERDAM - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie...
×