Clicky

dinsdag 23 juli 2024 - 04:11 uur
Transport GmbH
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsMarkuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

Markuszower na screening geen PVV-minister, Faber vervangt hem

DEN HAAG – Gidi Markuszower wordt toch geen minister van Asiel en Migratie voor de PVV, meldt Geert Wilders op X. “De inhoud van de naslag over Gidi Markuszower was reden voor mij om zijn kandidatuur in te trekken”, meldt de PVV-leider, verwijzend naar de screening door de AIVD. Marjolein Faber, eveneens Kamerlid, komt in zijn plaats. Wilders meldt niet of zij ook vicepremier wordt.

De PVV-leider heeft formateur Richard van Zwol geïnformeerd over zijn besluit.

Wilders heeft Markuszower al eerder opzij geschoven in 2010 door hem van de kieslijst te halen. Dat gebeurde nadat toenmalig minister Ernst Hirsch Ballin de PVV-leider ervan op de hoogte had gesteld dat veiligheidsdienst AIVD hem als “integriteitsrisico” bestempelde. Later werd hij desondanks Eerste Kamerlid en vervolgens Tweede Kamerlid. Kamerlid Markuszower is ook ooit opgepakt voor verboden wapenbezit.

Markuszower laat aan RTL Nieuws weten “dat het allemaal kafkaësk aanvoelt en dat een gemiddelde terrorist meer rechten lijkt te hebben dan een politicus met een scherpe mening” en herhaalt die woorden later aan het ANP. Hij gaat nu gewoon verder als lid van de Tweede Kamer, zegt hij.

Faber (1960) zit sinds vorig jaar in de Tweede Kamer. Ze voert daar het woord op het terrein van Justitie en Veiligheid. Jarenlang zat ze in de Eerste Kamer (2011-2023). Ze gaf daar vanaf 2014 ook leiding aan de PVV-fractie. Daarnaast was ze ruim 12,5 jaar lid van de Provinciale Staten van Gelderland.

In 2015 kwam ze in opspraak toen naar buiten kwam dat ze met PVV-fractiegeld het bedrijfje van haar zoon had betaald om de website van PVV Gelderland te beheren. Later bleek de zoon ook de website voor de PVV-fractie in de Eerste Kamer te hebben gemaakt. De kwestie had uiteindelijk geen politieke gevolgen voor Faber.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

×