Clicky

vrijdag 19 juli 2024 - 22:13 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsKledingketen Scotch & Soda jaar na doorstart weer failliet

Kledingketen Scotch & Soda jaar na doorstart weer failliet

NEW YORK – Het van oorsprong Nederlandse modemerk Scotch & Soda is ruim een jaar na een doorstart opnieuw failliet, meldt het bedrijf. Het merk ging al eens failliet, maar werd in maart vorig jaar overgenomen door Bluestar Alliance, een Amerikaanse onderneming die meerdere modemerken bezit. Dit keer is ook voor de vestigingen in Duitsland, België, Luxemburg en Oostenrijk faillissement aangevraagd.

De winkels en webwinkel blijven volgens de modeketen open, terwijl de curatoren proberen een doorstart te realiseren. Ze verwachten binnen ongeveer twee weken een nieuwe eigenaar te hebben gevonden. Curator Michel Moeijes meldt dat er nog geen geïnteresseerde partijen zijn.

Scotch & Soda heeft in de vijf landen naar eigen zeggen 92 winkels en 721 medewerkers, waarvan 28 winkels en 320 medewerkers in Nederland. Buiten deze landen heeft Scotch & Soda ook winkels in andere Europese landen zoals Spanje en Frankrijk. In andere werelddelen zit het merk in onder meer de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en India.

Verlieslatende winkels in onder meer Nederland zullen niet meegaan bij een doorstart, aldus Moeijes. Hij wil niet zeggen hoeveel dit er zijn. “Van de verlieslatende winkels die dichtgaan zullen mensen hun baan verliezen”, zegt hij. Een nieuwe eigenaar bepaalt volgens hem om hoeveel medewerkers het gaat.

Klanten kunnen hun geld niet meer terugkrijgen voor kleding en andere producten, meldt de keten. Alleen ruilen in de winkels is nog mogelijk. Ook kunnen klanten geen online gekochte artikelen meer terugsturen. Scotch & Soda meldt dat cadeaubonnen die voor het faillissement van woensdag zijn gekocht, nog wel kunnen worden gebruikt. Nieuwe cadeaubonnen verkoopt de keten niet meer.

De oorzaken van het bankroet zouden logistieke problemen zijn die na de eerdere doorstart waren ontstaan. Als gevolg daarvan kampte Scotch & Soda met aanhoudende verliezen. De keten heeft volgens de curator een “behoorlijke” schuld van tientallen miljoenen euro’s opgebouwd in een jaar tijd.

Toen Scotch & Soda vorig jaar failliet ging, werd de keten in ongeveer een week tijd overgenomen door Bluestar Alliance. De problemen van vorig jaar leken volgens de toenmalige curator het gevolg van een ongelukkig getimede internationale expansie. “Scotch & Soda is vooral de laatste jaren hard gegroeid. Net in de tijd dat de coronapandemie begon.” Ook had de keten in 2022 last van flink gestegen energieprijzen die de kosten opdreven.

ViaANP
MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Bijna tweehonderd vluchten op Schiphol geannuleerd na storing

SCHIPHOL - Op Schiphol zijn vrijdag zo'n tweehonderd vluchten geannuleerd door de wereldwijde computerstoring die ook de luchthaven trof. De systemen op Schiphol worden...
×