Clicky

vrijdag 21 juni 2024 - 12:54 uur
HomeOVERIG NIEUWSVerder in het nieuwsGantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

Gantz dreigt noodkabinet Israël te verlaten zonder plan voor Gaza

TEL AVIV – De Israëlische minister Benny Gantz, die deel uitmaakt van het oorlogskabinet, wil dat premier Benjamin Netanyahu met een plan komt over het bestuur van Gaza na de oorlog. Als Netanyahu dit niet doet, dreigt Gantz zijn centrumpartij terug te trekken uit de noodregering.

Op een persconferentie eiste Gantz dat uiterlijk 8 juni een zespuntenplan op tafel ligt over het naoorlogse bestuur van Gaza. Gantz zei dat het plan onder meer moet zorgen voor een einde van het Hamasbewind en het terughalen van alle Israëlische gijzelaars. Ook moet er een Amerikaanse, Europese, Arabische en Palestijnse regering komen die de civiele zaken in Gaza zal beheren. Verder drong Gantz aan op normalisering van de banden met Saudi-Arabië.

Netanyahu noemde Gantz’ woorden “eufemismen met een duidelijke betekenis: het einde van de oorlog, een nederlaag voor Israël, het in de steek laten van de meeste gijzelaars, het intact laten van Hamas en de oprichting van een Palestijnse staat”.

Minister zonder portefeuille

De 64-jarige Gantz trad toe tot de noodregering van Netanyahu als minister zonder portefeuille, na de aanval van Hamas op 7 oktober. Daarmee wilden de betrokkenen een signaal van eenheid afgeven. Gantz’ partij zit in de oppositie. Volgens opiniepeilingen ligt zijn partij momenteel ruim voor op de Likud-partij van Netanyahu.

Tot nu toe heeft Netanyahu geweigerd een plan voor het bestuur en de wederopbouw van Gaza na de oorlog te presenteren, vermoedelijk om zijn ultrarechtse coalitiepartners niet voor het hoofd te stoten. Zij streven doelen na als het bouwen van nederzettingen in Gaza. Als Gantz daadwerkelijk de regering verlaat, kan dit tot een regeringscrisis leiden.

MEER NIEUWS

LAATSTE NIEUWS

Tien nieuwe Scania’s voor Nillezen

OEFFELT – Internationaal Transportbedrijf Nillezen B.V. uit Oeffelt heeft een order van tien Scania 460R A4x2 trekkers met 13-liter Super motor geplaatst. Het familiebedrijf...
×